De eerste Chinese maanlander is op weg, met het Konijn van Jade

Foto AFP

De volgende stap in het systematisch opgebouwde Chinese ruimteavontuur is gezet: gisteravond vroeg is in een Lange-Marsraket vanaf het ruimtecentrum Xichang in Sichuan het Konijn van Jade naar de maan geschoten. Het is een karretje van een paar meter dat over een paar weken over het maanoppervlak moet rijden. De missie is een tussenstap in het Chinese ruimteprogramma. Het ruimtelab Tiangong dat sinds 2011 om de aarde draait, is al zo nu en dan bemand en de eerste Chinees op de maan wordt over een jaar of vijftien verwacht. Tot nu toe waren er al tien Chinese astronauten in de ruimte. Het maankarretje is genoemd naar Yutu, het huisdiertje van de mythologische Chinese godin van de maan Chang’e. De maanlander die de robot veilig op de maan moet afzetten is naar die godin genoemd: de Chang’e 3. Chang’e-landers cirkelden om de maan of sloegen er opzettelijk te pletter. Het Konijn van Jade zal de geologie van de maan onderzoeken , een telescoop opzetten en metingen verrichten aan de plasmasfeer van de aarde: de waas van geladen deeltjes die om onze planeet hangt. Het is een project van het Chinese leger ter stimulering van de Chinese wetenschap en nationale trots.