Roy, de olijke godfather van het huispak

Een joggingpak vol glitters en pailletjes Dat is het huispak van Roy Donders Door zijn reallifesoap werd zijn Tilburgse woning een attractie

None
Illustratie Thinkstock

Stylist, kledingverkoper, kapper en volkszanger Roy Donders (22) houdt niet van een natuurlijk uiterlijk. Bij een goed kapsel zie je volgens hem dat het haar is geverfd en krullen zijn het mooist als ze stijf staan van de lak. „Haarlak is mijn afgod”, aldus de kledingadviseur, zelf eigenaar van een bos gitzwart haar en perfect geëpileerde wenkbrauwen.

Donders is niet alleen de uitvinder van ‘harde krullen’, maar ook de godfather van het huispak. Een soort joggingpak, maar dan met zo veel mogelijk glitters, steentjes, pailletjes, ritsjes, satijnen lintjes, goud en studs. In zijn RTL-reallifesoap Roy Donders: Stylist van het Zuiden is te zien hoe die pakken gretig aftrek vinden bij Donders’ klanten: kermisexploitanten, woonwagenbewoners en mensen uit volksbuurten. Zijn zorgzame moeder Nel, die een belangrijke rol speelt in de serie van haar oogappel, weet wel hoe dat komt: „Die heb gewoon een klik met die mensen.”

Sinds de start van de reallifesoap, inmiddels vijf weken geleden, heeft Roy Donders geen tijd meer om in zijn eigen Tilburgse kledingwinkel huispakken te verkopen. Hij reist het land door voor zijn kledingparty’s. Tot april is hij volgeboekt.

Vorige week maandag zagen 590.000 kijkers hoe Roy Donders een facelift onderging, hoe hij op zoek ging naar een naaiatelier dat zijn huispakkenlijn kon produceren en hoe Donders’ hoektand voor de vierde keer afbrak, omdat hij een Flügelflesje opendraaide met zijn tanden. Donders blijkt – zeker voor een volwassen man – buitengewoon veel van het roze mixdrankje te drinken.

Waarom mensen Roy Donders zo leuk vinden? Volgens RTL5-zenderdirecteur Paul Cormont is Donders’ positiviteit een belangrijke factor voor het succes van het programma. Bij elke tegenslag gaat hij op zoek naar een oplossing. „In deze tijd spreekt dat mensen aan.”

Zijn kledingparty’s zijn zo populair dat bezoekers soms nummertjes moeten trekken voordat ze de zaal in kunnen. In extreme gevallen moesten de fans twee uur lang in de stromende regen wachten voor ze eventjes naar binnen mochten. Alle mensen willen vervolgens met Roy Donders op de foto.

„Iedereen is echt heel aardig voor me”, zegt Donders telefonisch. En ze zijn allemaal in hem geïnteresseerd. Ze vragen hem bijvoorbeeld naar zijn hondje Paris, waarvoor hij in de serie frikadellen koopt bij de snackbar. Omdat het beest geen brokjes lust.

Donders’ huis in de Tilburgse wijk Broekhoven is inmiddels een attractie. De hele dag door staan er mensen voor de deur. En steeds doet de stylist vriendelijk open. „Anders is het zielig, sommige mensen hebben wel twee uur gereden om met mij op de foto te gaan”, zegt hij. Op tv komt Donders dan misschien uitbundig over, aan de telefoon blijkt hij vooral bescheiden. Iemand die al die aandacht „heel leuk” vindt, maar vooral een beetje overdonderd lijkt.

Worstenbroodjes heten nu ‘Roykes’

Mensen maken een ‘tour’ door zijn buurt, zegt Donders. Eerst bellen ze aan bij zijn huis voor een foto, dan gaan ze naar zijn winkel voor een huispak en vervolgens gaan ze langs de bakker op de hoek om een worstenbroodje met spek te kopen. En zo blijkt zelfs het favoriete ontbijt van Donders een succes. De bakker om de hoek heeft de broodjes voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Roykes’. „Ze zijn niet aan te slepen”, vertelde de bakker twee weken geleden trots aan Omroep Brabant.

Ook werden de quotes van Donders verzameld en op internet geplaatst. Meer dan 16.000 mensen luisterden naar de Tilburger met zijn platte Tilburgse accent: „Wat denkt zij nou, die maf? Wanne gek zeg. Koekwaus!” en „Ik ben ’n kapper van de hoogste klasse mèèd, laot da nou an mèn oover”.

„Dit gebeurde destijds ook met Barbie”, zegt RTL 5 zenderdirecteur Paul Cormont. Mensen kwamen toen naar Scheveningen om te zien waar de blonde ster uit Oh Oh Cherso woonde. Nu komen ze naar Broekhoven om een glimp van Roy Donders op te vangen. De twee realitysterren lijken hun succes inmiddels te delen. Barbie organiseert volgende week zondag namelijk een kledingparty van Roy Donders. Die inmiddels is uitverkocht en door de grote belangstelling drie uur eerder begint.

Een pannetje wasverzachter

Maar niet iedereen lijkt even blij met een rol in het programma van Donders. De Tilburger bleek namelijk ook niet te beroerd om huishoudelijke tips te geven. Als het huis stinkt naar afhaalchinees moet je volgens Donders een pan met wasverzachter op het vuur zetten. „Als je dat dan kookt, dan komt er rook vanaf. Dat trekt overal in. Moet je vanavond maar eens aan mijn gordijnen ruiken.”

Wasmiddelfabrikant Robijn zag het programma ook en raadt het koken van wasverzachter af omdat het schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Voor Donders geen reden om ermee te stoppen. „Ik heb daar nog nooit iets van gemerkt.”

Roy Donders werd vorig jaar ontdekt tijdens het RTL-programma Gypsy Girls. De woonwagenbewoners die in het programma werden geportretteerd hadden hun eigen stylist, zo bleek. De eindredactie van het programma droeg de olijke Donders uiteindelijk voor bij RTL5.

Maar in het geval van Roy Donders was het niet alleen de hoofdrolspeler die het succes verklaart, legt zenderbaas Paul Cormont uit. „Het wijkje waar hij woont, de familieomstandigheden en zijn zus die ook meewerkt aan het programma hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.”

Het blijft uiteindelijk wel een risico, zegt Cormont. Want je kunt nooit inschatten of zoiets gaat werken. „Ook al denk je te weten dat je daar inmiddels wel verstand van hebt.”

Het is volgens de zenderbaas „toch fijn”, om zo’n hype te hebben. Elke tv-show tussen Kerst en Oud en Nieuw heeft een beroep op Donders gedaan. Zo werd hij uitgenodigd voor de eindejaarsshow van Paul de Leeuw, maar voor dat moment stond er al een kledingparty gepland. „Waarschijnlijk gaan we zorgen voor een liveverbinding met Hilversum.”

Donders profiteert volgens Cormont ook mee van het succesvolle programma: hij krijgt een bedrag per aflevering. Hoeveel? Daar doen ze bij RTL geen uitspraken over. „Het staat buiten kijf dat dit succes ontzettend goed is voor Roy zijn handel en zijn winkeltje.”

Roy Donders: Stylist van het Zuiden is vanavond om 21:30 uur weer te zien op RTL5.

    • Romy van der Poel