Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Rotterdamse vuilniswagens dragen al 25 jaar poëzie voor. Tijd om die ‘vuilniswagenpoëzie’ te bundelen.

Foto Poetry International

Het archief van de Rotterdamse dichter C.B. Vaandrager verdween nog voor zijn dood in 1992 in de vuilniswagen van de ROTEB. De Rotterdamse vuilophaalorganisatie heeft haar schuld aan de poëzie inmiddels ruimschoots afgelost, schrijft Toef Jaeger vandaag in nrc.next.

Sinds 1988 worden Rotterdamse vuilniswagens opgesierd met dichtregels. De primeur was voor ‘Het gedicht is een bericht’ van Jules Deelder. Het gedicht waar die regel uit is geplukt is nu opgenomen in de jubileumbundel Steden schuilen niet wanneer het regent van organisator Poetry International en Stadsbeheer Rotterdam.

De bundel telt in totaal vijftig gedichten. Regels uit al die gedichten, van onder andere Remco Campert, Anne Vegter, C.B. Vaandrager en Lucebert, hebben in de afgelopen vijfentwintig jaar op de zijkant van een ROTEB-auto gestaan

Volgend jaar worden ook andere voertuigen van Stadsbeheer Rotterdam - auto’s van landmeters, stadswachten en wijkonderhoudsploegen - versierd worden met dichtregels.