Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kritiek rechters op plan automatisch vastzetten na vonnis

Het kabinetsplan om mensen die zijn veroordeeld automatisch in de cel hun hoger beroep af te laten wachten, kan op veel kritiek rekenen van de Raad voor de Rechtspraak. De organisatie ziet niet in welk probleem het kabinet denkt op te lossen met de maatregel. Daarnaast worden volgens de Raad mensen zo onterecht van hun vrijheid beroofd.

Foto ANP / Koen Suyk

Het kabinetsplan om mensen die zijn veroordeeld automatisch in de cel hun hoger beroep af te laten wachten, kan op veel kritiek rekenen van de Raad voor de rechtspraak. De organisatie ziet niet in welk probleem het kabinet denkt op te lossen met de maatregel. Daarnaast worden volgens de Raad mensen zo onterecht van hun vrijheid beroofd.

Dat meldt Trouw vanochtend. In het belang van de slachtoffers wil het kabinet veroordeelden na het eerste vonnis vastzetten in afwachting van het hoger beroep. Het zou gaan om een groep van 330 mensen die nu nog vrij zijn in afwachting van hun hoger beroep.

EVRM geschonden

De Raad voor de rechtspraak - die als spreekbuis voor de rechters in Nederland optreedt - denkt echter dat zo het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wordt geschonden. Zolang het tegendeel nog niet is bewezen, blijft iemand onschuldig. Het automatisch vastzetten zonder dat de schuld definitief bewezen is, zou daar tegenin gaan.

Daarnaast wijzen de rechters ook op de ontwrichtende gevolgen voor de familie die een dergelijke opsluiting met zich meebrengt als de veroordeelde later niet schuldig blijkt te zijn.

Maatregel tegen vluchten na vonnis

De maatregel gaat om gevallen waar een slachtoffer bij betrokken is en de straf een jaar bedraagt. Dat geldt ook voor straffen die langer dan twee jaar zijn, maar waar geen slachtoffers bij zijn gevallen. Het kabinet wil de maatregel invoeren voor slachtoffers en nabestaanden van misdrijven om te voorkomen dat veroordeelden na het eerste vonnis vluchten.

Volgens de Raad gaat het echter om een kleine groep gaan van 330 veroordeelden die in vrijheid hun hoger beroep afwachten. Hoeveel daarvan de benen nemen, is vooralsnog onbekend.