Eerbetoon voor Paul Walker, overleden ster Fast & Furious-films

Paul Walker promoot ‘2 Fast 2 Furious’ in Madrid, 2003
Paul Walker promoot ‘2 Fast 2 Furious’ in Madrid, 2003 Foto EPA

Honderden Nederlandse autoliefhebbers hebben de Amerikaanse acteur Paul Walker (40) herdacht. Walker verongelukte zaterdag ten noorden van Los Angeles toen de rode Porsche waarin hij meereed een boom en een lantarenpaal raakte en in brand vloog.

In Rotterdam-Zuid kwamen gisteravond honderden fans, sommige met opgevoerde auto’s, bijeen na een oproep op Facebook en Twitter. Het plan was stapvoets naar Barendrecht te rijden, maar de politie besloot de 800 tot 1.000 auto’s die een lange file veroorzaakten, naar voetbalstadion de Kuip te leiden. Daar werd één minuut stilte in acht genomen, afgesloten met een claxonsaluut. Bij Arnhem en het Flevomeer verzamelden zich ook groepjes racefans.

Paul Walker was een vaste waarde in de Fast & Furious-filmserie, waarin een bende racefanaten wereldwijd kluizen kraakt. Fast & Furious 6 verdiende dit jaar 788 miljoen dollar, deel zeven is in de maak. De serie sloeg direct aan in 2001, toen Walker debuteerde als Brian O’Connor, een undercoveragent die in het straatracemilieu van Los Angeles een bende op het spoor is. Onder de indruk van bendeleider Dominic (Vin Diesel) en van diens zuster wordt O’Connor zelf lid van de bende. Nadat eerst Diesel en daarna Walker in deel twee en drie was afgevallen, werd het duo met groot succes herenigd in 2009.

Paul Walker uit Glendale, Californië, maakte zijn acteerdebuut als baby in een Pamperreclame en speelde als tiener al in tv-films en B-films, met soms een bijrol in een grotere film. Walker, ook privé liefhebber van snelle auto’s, zat niet achter het stuur van de rode Porsche Carrera die verongelukte. Dat was zijn eveneens verongelukte vriend, de 38-jarige Roger Rodas, een gewezen racer en nu autohandelaar. Ze kwamen van een benefiet voor de Filippijnen van zijn eigen liefdadigheidsinstelling Reach Out Worldwide in Valencia.