President Oekraïne: slechte vrede beter dan goede oorlog

Ook vandaag gingen duizenden demonstranten in Kiev weer de straat op.
Ook vandaag gingen duizenden demonstranten in Kiev weer de straat op. Foto AFP / Yuriy Dyachyshyn

President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne roept op tot vreedzame protesten en vraag de demonstranten en de politie om zich aan de wet te houden. Het zijn de eerste opmerkingen van de president over de protesten die dit weekend uitbraken.

Persbureau Reuters quote de persdienst van de president:

“Slechte vrede is beter dan een goede oorlog.”
“Iedereen moet zich aan de wet houden.”

In een onrustig Kiev probeert Viktor Janoekovitsj van Oekraïne al schipperend zijn machtsbasis overeind te houden. Terwijl het gebouw van zijn regering door enkele honderden demonstranten wordt geblokkeerd, er op de centrale boulevard Kresjtsjatik barricades zijn opgeworpen en het gemeentehuis van Kiev bezet wordt gehouden, is onduidelijk waar Janoekovitsj nu verblijft. Wel laat zijn persdienst weten dat hij morgen gewoon volgens plan naar China reist.

Demonstraties vergroten druk op Kiev

De blokkade van het regeringsgebouw volgt op een grote demonstratie zondag tegen de weigering van Janoekovitsj om een politieke en economische samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de Europese Unie. De demonstratie verliep grotendeels vreedzaam, totdat betogers het kantoor van de president probeerden te bestormen. Na uren van schermutselingen verjoeg de politie de demonstranten met traangas en wapenstok.

Persbureau Interfax heeft ook een reactie van premier Nikolaj Azarov. Volgens hem heeft de politieke oppositie heeft volgens hem ‘de illusie’ dat het de gevestigde orde omver kan werpen. Ook Poetin beschrijft de protesten in Oekraïne als een poging om het legitieme gezag van het land omver te werpen, daarbij gesteund door buitenlandse spelers. Tijdens een bezoek aan Armenië zei hij tegen verslaggevers van Reuters:

“Dit doet mij meer denken aan een pogrom dan aan een revolutie.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Kiev maandag gewaarschuwd af te zien van geweld tegen demonstranten. Ook Polen en Frankrijk veroordeelden vandaag het geweld. Carl Bildt, de minister van Buitenlandse Zaken van Zweden heeft de ambassadeur van Oekraïne ontboden.

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt We called Ambassador of Ukraine to Ministry to express our deep concern over use of violence against peaceful demonstrators. Urged dialogue.
    • Lex Boon