Pensioenonderhandelingen hervat - VVD en CU tegenover elkaar

Bij de pensioenonderhandelingen die vandaag worden hervat staan vooral de VVD en ChristenUnie tegenover elkaar. De wens van de oppositiepartij om de verlaging van de pensioenopbouw deels terug te draaien, zou deels moeten worden betaald door de pensioenvoorzieningen voor hoge inkomens te versoberen. Daartegen verzet de VVD zich.

Coalitiepartijen VVD en PvdA komen vandaag weer samen met oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, Christenunie en SGP op het ministerie van Financiën. Jeroen Dijsselbloem (minister van Financien) doet de onderhandelingen samen met Jetta Klijnsma (minister van Sociale Zaken). De onderhandelaars verlaten het ministerie.
Coalitiepartijen VVD en PvdA komen vandaag weer samen met oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, Christenunie en SGP op het ministerie van Financiën. Jeroen Dijsselbloem (minister van Financien) doet de onderhandelingen samen met Jetta Klijnsma (minister van Sociale Zaken). De onderhandelaars verlaten het ministerie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Bij de pensioenonderhandelingen die vandaag worden hervat staan vooral regeringspartij VVD en oppositiepartij ChristenUnie tegenover elkaar. De wens van de oppositiepartij om de verlaging van de pensioenopbouw deels terug te draaien, zou deels moeten worden betaald door de pensioenvoorzieningen voor hoge inkomens te versoberen. Daartegen verzet de VVD zich. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC Handelsblad.

Een kansrijke oplossing voor dit dilemma, zeggen deze bronnen, is dat de VVD accepteert dat mensen over hun inkomen boven de 90.000 euro geen belastingvrij pensioen kunnen opbouwen (in het regeerakkoord is die ‘aftopping’ nog 100.000 euro).

Opbouwpercentage pensioen mogelijk omhoog

In ruil daarvoor zou de ChristenUnie genoegen kunnen nemen met een zogenaamd ‘opbouwpercentage’ van tussen de 1,85 en 1,90 procent. Dit is het maximale percentage van het pensioen dat een werknemer jaarlijks belastingvrij kan opbouwen. In het regeerakkoord was nog afgesproken dat het percentage verlaagd zou worden, van 2,15 naar 1,75.

PvdA draait op voor deel van de kosten

Om de pijn voor de VVD te verzachten, zou coalitiepartner PvdA moeten opdraaien voor een deel van de kosten van deze wens van de ChristenUnie. De sociaal-democraten zouden bereid zijn subsidies te verminderen voor werkgevers die arbeidsgehandicapten of oudere werklozen aan een baan helpen. De totale omvang van deze ’mobiliteitsbonussen’ bedraagt structureel meer dan 590 miljoen euro.

Een deel daarvan kan worden ingezet om het deels terugdraaien van de verlaging van het opbouwpercentage te betalen. Een opbouwpercentage tussen de 1,85 en 1,90 procent zoals de ChristenUnie wil, leidt in 2017 tot een gat van 550 tot 800 miljoen euro op de Rijksbegroting.