Ook OM gaat in beroep tegen vonnis Kunsthalroof

In de Kunsthal wordt onderzoek gedaan naar de schilderijenroof.
In de Kunsthal wordt onderzoek gedaan naar de schilderijenroof. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie in Roemenië gaat morgen beroep aantekenen tegen de veroordeling tot bijna zeven jaar cel van twee verdachten in de Kunsthalroof. Dat heeft het OM laten weten. Vorige week werd al bekend dat de advocaten van de verdachten in beroep gaan.

Raluca Botea, aanklaagster bij de Roemeense opsporingsdienst voor misdaad en terrorisme DIICOT, stelt dat de straf te veel verschilt van de eis van achttien jaar.

“De straf gaat richting de minimumstraf die voor zo’n diefstal staat. Welke straf hadden ze dan gekregen als de schilderijen wel waren teruggekeerd?”

De 29-jarige Radu D. en de 25-jarige Eugen D. werden vorige week veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden wegens hun aandeel in de roof, een jaar geleden, van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam.. De aanklager had een celstraf van 18 jaar geëist voor inbraak met ‘zware gevolgen’: de verdwijning van de kunstwerken met een verzekerde waarde van 18,1 miljoen euro.

Rechterlijke motivatie moet nog komen

De rechter acht de mannen schuldig aan onder meer diefstal en lidmaatschap van een criminele organisatie. De verwachting is dat morgen bij een nieuwe zitting in de Roemeense hoofdstad Boekarest de rechterlijke motivatie achter het vonnis ter sprake komt.

Radu D. en Eugen D.bekenden in oktober schuld aan de diefstal van de kunstwerken in de nacht van 15 op 16 oktober 2012. Ze hoopten op een strafvermindering van een derde.

De advocaat van hoofdverdachte Radu D., Catalin Dancu, verzocht de rechter in zijn slotpleidooi om zijn cliënt alleen te bestraffen voor de diefstal. Het is volgens hem niet bewezen dat de schilderijen zijn vernietigd, zelfs al is er van de buit geen spoor teruggevonden. Vermoedelijk werden de werken verbrand.

Vorige maand publiceerden we een uitgebreide reconstructie van de Kunsthalroof. Lees het hele verhaal hier.