Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Ontspoorde trein New York reed veel harder dan toegestaan

Foto Reuters / Shannon Stapleton

De forenzentrein die gisteren in de New Yorkse wijk de Bronx ontspoorde reed bijna drie keer zo hard als toegestaan. Dat heeft National Transportation Safety Board (NTSB), de Amerikaanse autoriteit die verkeersongelukken onderzoekt, bekendgemaakt.

Op het stuk spoor waar de trein uit de rails liep geldt een maximumsnelheid van 48 kilometer per uur. Op het baanvak ervoor geldt een snelheidslimiet van 113 kilometer per uur. De trein reed op het moment van het ongeluk 132 kilometer per uur.

Twitter avatar NTSB NTSB Preliminary info from event recorders shows train was traveling at approx 82 mph as it entered the 30 mph curve.

Onderzoekers van de NTSB hebben vandaag de zwarte dozen van de trein onder de loep genomen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat er een probleem met de remmen was, aldus de NTSB. Waarom de trein zo hard reed, vlak voor een scherpe bocht in de Bronx, is nog onduidelijk. De NTSB maakte eerder wel bekend de machinist en de conducteur van de trein gaan horen over het ongeluk.

In totaal kwamen bij het ongeluk vier mensen om het leven. Meer dan zestig raakten gewond, van wie elf in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. In totaal zaten er ongeveer honderdvijftig mensen in de trein.