Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere op 92-jarige leeftijd overleden

De Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere, die in 2010 in Aken werd veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens drievoudige moord, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft persbureau Novum.

Oud-SS'er Heinrich Boere.
Oud-SS'er Heinrich Boere. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere, die in 2010 in Aken werd veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens drievoudige moord, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft persbureau Novum.

Boere werd in 2010 in Duitsland veroordeeld voor de moord op drie Nederlandse burgers in 1944 en zat in een gevangenishospitaal in Noord-Rijnland-Westfalen een levenslange gevangenisstraf uit.

Bij zijn veroordeling in maart 2010 schreef NRC Handelsblad het volgende:

Rechter Gerd Nohl, die de rechtbank voorzat, noemde het optreden van Boere „in achterbaksheid en lafheid niet te overtreffen”. De rechtbank verwierp het verweer van zijn advocaten dat Boere het bevel tot de liquidatie van Fritz Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters destijds niet kon weigeren, omdat zijn eigen leven dan gevaar zou lopen. Volgens de rechtbank had Boere er nooit blijk van gegeven zijn bevelen te willen weigeren. „Hij stond altijd vooraan”, aldus Nohl. „Hij vond zichzelf een echte vent.”

‘Veroordeling vooral belangrijk voor jurisprudentie’

Bart Funnekotter, die voor NRC de zaak op de voet volgde, zegt over Boere:

Boere zelf was een kleine jongen. Er zijn veel SS’ers die meer mensen hebben vermoord. Zijn veroordeling was vooral belangrijk voor de jurisprudentie. Doordat het hoogste gerechtshof van Duitsland zijn veroordeling bevestigde, kwam er ruimte om oorlogsmisdadigers als Siert Bruins te gaan vervolgen.

In 1949 door Nederland bij versterk ter dood veroordeeld

Boere was lid van het Sonderkommando Feldmeijer, dat tussen september 1943 en september 1944 ruim vijftig Nederlanders vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet. Voor zijn deelname aan deze moorden werd hij in Nederland in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld. Boere was in 1947 uit gevangenschap ontsnapt en naar Duitsland gevlucht. Omdat hij Duits staatsburger was, leverde dat land hem niet uit. Zijn doodstraf werd in Nederland omgezet in levenslang.

EenVandaag-journalisten filmden Boere in het geheim

In 2009 werd Boere door twee EenVandaag-journalisten, Jan Ponsen en Jelle Visser, geïnterviewd in het bejaardentehuis in Eschweiler. Daarbij werd Boere met een verborgen camera gefilmd. Boere vond dit huisvredebreuk en klaagde de twee aan. De twee werden door de rechter uiteindelijk vrijgesproken.

    • Nando Kasteleijn