Nederlandse industrie groeit het hardst van eurozone - ‘goed nieuws’

Foto ANP / Jerry Lampen

Nergens neemt de bedrijvigheid in de industriële sector zo snel toe als in Nederland. We zijn daarmee koploper in de eurozone. Dat heeft onderzoeksbureau Markit vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau Novum.

Vorige maand stond Ierland in de inkoopmanagersindex (PMI) nog bovenaan, maar moest in de index van november deze positie afstaan aan Nederland. Eerder vandaag meldde NEVI, de branchevereniging voor inkoopmanagers, al dat ons land in de index nu op 56,8 staat. Het hoogste punt in tweeënhalf jaar. In oktober stond Nederland in de index op 54,4 procent.

‘Absoluut goed nieuws’

Economieredacteur Menno Tamminga over de nieuwste index:

“Dit is absoluut goed nieuws. Dit cijfer geeft aan dat de basis sterker wordt en is een goede indicatie dat het beter gaat met Nederland.”

In de top drie van de PMI staan naast Nederland Oostenrijk met 54,3 en Duitsland met 52,7. Het gemiddelde van de eurozone kwam uit op 51,6.

Grafiek over Nederland van onderzoeksbureau Markit:

Twitter avatar MarkitEconomics Markit Economics NEVI Netherlands Manu #PMI hits 31-month high of 56.8 in November (54.4 in Oct) http://t.co/vzNMnoUCtP http://t.co/17BESDaNnB
    • Nando Kasteleijn