Mance Post (88) overleden

Mance Post in 2000
Mance Post in 2000 Foto ANP

Illustratrice Mance Post is vandaag in haar woonplaats Amsterdam op 88-jarige leeftijd overleden, meldt haar uitgever Querido. Bekendst werd ze door haar tekeningen van de boeken van Guus Kuijer en Toon Tellegen.

Mance Post, die in 1946 als illustratrice debuteerde, illustreerde in de loop der jaren ook boeken van Annie M.G. Schmidt, Rita Törnqvist-Verschuur en Han G. Hoekstra. Het was Post die Kuijers’ Madelief tekende, en degene die de dierenverhalen van Toon Tellegen illustreerde.

Voor de illustraties in Tellegens Midden in de nacht ontving ze in 2006 een Zilveren Penseel. In 2007 was ze de eerste illustrator die de Max Velthuijs-prijs ontving, een oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken. De jury prees toen de verbeeldingskracht van Post: ‘ze zijn wonderbaarlijk en aards tegelijk’.

Haar laatste boek verscheen in 2012: Een lied voor de maan, met een tekst van Toon Tellegen. Volgens haar uitgever was Post zoals de jury van de Velthuijs-prijs haar in 2007 omschreef: ‘wonderbaarlijk en aards tegelijk’.