Leger Libanon neemt Tripoli over na gewelddadig weekend

Een Libanese tank rijdt door de straten van Tripoli. Dit weekend kwamen er twaalf mensen om bij de gevechten.
Een Libanese tank rijdt door de straten van Tripoli. Dit weekend kwamen er twaalf mensen om bij de gevechten. Foto Reuters / Omar Ibrahim

De Libanese autoriteiten hebben voor de komende zes maanden het bestuur van de havenstad Tripoli overgedragen aan het leger. Dat heeft premier Najib Mikati bekendgemaakt, meldt AP.

In de Noord-Libanese stad zijn de spanningen, aangewakkerd door de burgeroorlog in Syrië, hoog opgelopen. Bij sektarische gevechten in de stad vielen dit weekeinde twaalf doden en tachtig gewonden.

Tripoli heeft een kleine alawitische gemeenschap, omringd door sunnieten. De alawieten steunen president Assad en de sunnieten de Syrische rebellen. Vorige week hesen inwoners van de alawitische wijk Jabal Muhsin Syrische vlaggen, waarop sunnieten in de belendende wijk Bab al-Tabbana de vlag van de rebellen hesen.

Zaterdagochtend braken er vuurgevechten uit, die tot in de nacht duurden en waarbij zeker zes doden vielen. Gisteren kwamen nog eens vier mensen om bij beschietingen van sluipschutters. Militairen vielen daarop gebouwen binnen die door sluipschutters werden gebruikt en pakten acht mensen op.

Sinds maart zijn al vijf keer vuurgevechten uitgebroken in Tripoli, waarbij tientallen mensen omkwamen. In augustus vielen 42 doden bij twee aanslagen op sunnitische moskeeën.

    • Lex Boon