Lagere straffen in hoger beroep overval Haagse juwelier

Juwelierswinkel Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag waar eigenaar Ruud Stratmann tijdens een overval werd doodgeschoten.
Juwelierswinkel Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag waar eigenaar Ruud Stratmann tijdens een overval werd doodgeschoten. Foto ANP / Valerie Kuypers

In hoger beroep hebben de daders van de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann, in april 2012, een lagere celstraf gekregen. Dat schrijft persbureau Novum. Schutter Sandro G. kreeg tien jaar, mede-overvaller Ziya B. acht jaar. Chauffeur Lasha G. werd vrijgesproken.

Volgens het gerechtshof is het niet zeker dat Lasha G. op de hoogte was van de plannen op de juwelier te overvallen. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen Sandro G. zestien jaar, tegen zowel Ziya B. en Lasha G. veertien jaar.

Justitie, dat het hoger beroep had ingesteld, had tot zestien jaar cel geëist. De straffen vallen lager uit omdat de twee pas 19 waren toen ze de overval pleegden. Ook hun ‘geestelijke onvolgroeidheid’ speelde mee. De rechtbank legde hen eerder respectievelijk dertien, elf en vijf jaar gevangenisstraf op.

Overval juwelier Lapidee

G. en B. overvielen in april vorig jaar de Haagse juwelierszaak Lapidee. Daarbij kwam de 47-jarige eigenaar Ruud Stratmann om het leven. Hij werd door kogels geraakt in hart en long, en overleed even later. G. verklaarde eerder voor de rechtbank in een “schrikreactie” te hebben geschoten, omdat de juwelier pepperspray in zijn richting spoot. G. en B. pleegden de overval omdat ze geldproblemen hadden. De keuze voor de juwelierszaak noemden ze toeval. Dat de straf lager uitpakte kwam door vergelijking met andere zaken.

    • Nando Kasteleijn