Klokkenluider Ad Bos wordt niet meer vervolgd voor omkoping

Foto ANP / Koen van Weel

Ad Bos, die in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht, wordt niet langer meer vervolgd voor omkoping. Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag niet ontvankelijk. Dat gebeurde nadat het OM daar zelf om had gevraagd.

Het OM meldde eerder al dat er geen reden meer was om Bos te vervolgen. Het maatschappelijk belang van klokkenluiders zou veranderd zijn, en daarnaast dient vervolging ook geen doel meer. Vandaar dat het OM verzocht om af te zien van verdere vervolging, waar het gerechtshof in Amsterdam nu gehoor aan heeft gegeven. Door de beslissing is er vandaag een einde gekomen aan een zaak die twaalf jaar heeft geduurd.

Eerder al veroordeeld

Bos kwam als technisch directeur in 2001 naar buiten met een schaduwboekhouding van zijn toenmalige werkgever Koop Tjuchem. Uit de boekhouding bleek dat bouwbedrijven onderling afspraken maakten en zo de prijs opdreven. Ook werden ambtenaren omgekocht. Het leidde tot veel commotie en een parlementaire enquête.

Bos zelf werd echter ook vervolgd voor omkoping. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht door een skitrip naar Zwitserland en bezoekjes aan seksclub Yab Yum. Hij werd daar in 2005 voor veroordeeld. Ondanks dat hij een voorwaardelijke straf kreeg, ging Bos in hoger beroep omdat hij onschuldig was. In hoger beroep werd het OM niet ontvankelijk verklaard, maar de Hoge Raad oordeelde later dat Bos wel vervolgd mocht worden.

Door een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Bos een schadevergoeding gekregen omdat hij een ‘onevenredige zware last’ moest dragen. Over de hoogte van het bedrag is niks bekend.

    • Philippus Zandstra