Kinderombudsman onderzoekt privacyschending sociale netwerken

Kinderombudsman Dullaert gaat privacyschending van kinderen op sociale netwerken onderzoeken.
Kinderombudsman Dullaert gaat privacyschending van kinderen op sociale netwerken onderzoeken. Foto ANP / Martijn Beekman

Kinderombudsman Marc Dullaert stelt een onderzoek in naar privacyschending van kinderen op sociale netwerken. Hij maakt zich zorgen over foto’s en persoonlijke informatie van kinderen en jongeren die worden misbruikt op Facebook of Twitter.

De aanleiding van het onderzoek is het verhaal van een jongen van 13, wiens twitterfoto en naam werden gebruikt voor nepaccounts op verschillende websites in binnen- en buitenland. Op de nepaccounts werden vervolgens beledigende en aanstootgevende beelden gezet. Zo werd het hoofd van de jongen, die loenst en sproeten heeft, op het lichaam van naakte vrouwen geplakt.

De ouders van de jongen deden aangifte en slaagden erin veel filmpjes en foto’s van hun zoon te laten verwijderen, maar er duiken nog steeds beelden van hem op. Volgens de stichting Mijn Kind Online lukt het bedrijven als Facebook en Google niet om de beelden uit te bannen.

Dullaert gaat onderzoeken hoe het kan gebeuren dat de identiteit van een kind zo kan worden misbruikt en hoe het in de toekomst voorkomen kan worden. (Novum)