Kijken: China stuurt een konijn van jade naar de maan

Gisteravond heeft China als derde land een maanmissie gelanceerd. De VS en de voormalige Sovjet-Unie gingen China voor, al heeft de lancering ook een Europees tintje.

Om half zeven Nederlandse tijd is de Chang’e-3 met het maanlandingsvoertuig gisteren gelanceerd. Half december moet de missie op de maan landen.

Het is niet de eerste keer dat China een missie naar de maan stuurt: het land lanceerde eerder al twee sondes naar de maan, maar die sloegen na een tijdje in op het maanoppervlak. Dit is de eerste keer dat er een ‘zachte’ landing plaatsvindt.

De bedoeling is dat het maanlandingsvoertuig Yutu, grof vertaald ‘konijn van jade’, geologische data gaat verzamelen en beelden van de maan naar Aarde stuurt. Yutu is het dier van de Chinese maangodin Chang’e, waar de maanmissie naar is vernoemd.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA helpt de Chinezen met de communicatie. Zo stuurt het Europese controlecentrum data van de sonde door naar de Chinese missieleiding. Ook opdrachten van de Chinese leiding worden via de ESA naar het voertuig gestuurd,

De bedoeling is dat China in een later stadium ook een astronaut (of taikonaut) naar de maan stuurt. In 2003 stuurde het land al voor de eerste keer een mens in de ruimte.