Je bent 17 en je drinkt wat

Wordt de gemeente Katwijk per 1 januari een drankenclave voor de jeugd uit de regio onder de 18? Het zou zomaar kunnen, als tenminste burgemeester Wienen zijn plan doorzet om een oogje dicht te knijpen voor 16- en 17-jarigen aan de toog. Aan die groep mag straks van de wet geen alcohol meer worden verkocht.

Dat oogje doet de burgemeester voor een hoger doel dicht. Hij is fervent bestrijder van de zuipcultuur en wil daarom uitstel voor deze groep. Juist om de hoofdregel te redden. Daar heeft hij een punt.

In de uitgaanscultuur is inmiddels drank zo dominant, dat het tussentijds verbannen van 16- en 17- jarigen totdat ze 18 zijn geen haalbare kaart meer is. Wienen voorziet handhavingsproblemen en neveneffecten. Overal zullen informele feestplekken mét drank ontstaan, waardoor in één keer de nieuwe sociale norm ‘alleen drank boven de 18’ onderuit gehaald kan worden. De burgemeester gedoogt de laatste groep 17-jarigen liever ‘illegaal’ in het café dan laveloos op het strand, op de eigen zolders of in schuurtjes.

Dat is goed gezien. Als volgend jaar de hoogste klassen eindexamen doen, zullen de 17- en 18-jarigen die dan samen willen feesten voor het eerst aan de deur van het café worden gescheiden. Wat er dan gebeurt, kan iedereen wel bedenken. Voor iedere vraag komt er doorgaans een aanbod. Katwijk wil dat voor zijn.

De 18-jarigenmaatregel waar het allemaal om draait, is intussen bijzonder verstandig. Alcoholgebruik is bewezen schadelijk voor de ontwikkeling van jonge hersenen en heeft daardoor negatieve langetermijneffecten. Er is de afgelopen jaren bovendien een funeste uitgaanscultuur ontstaan, samengevat in termen als ‘comazuipen’, ‘krattenmuur’, ‘schuurfeest’ en ‘zuipkeet’. Een serieus volksgezondheidsprobleem dreigde hier, met dank aan de verkopers die de jeugd met mixdrankjes en lage prijzen dit pad op hielpen.

De nieuwe grens van 18 is het daarom waard om verdedigd te worden. Als een ter zake deskundige burgemeester dan waarschuwt voor handhavingsproblemen is het verstandig om te luisteren. En er geen competentiekwestie van te maken – over welke overheid het voor het zeggen heeft.

Er zijn immers meer gemeenten die ruimte claimen bij de lokale handhaving. Amsterdam negeert al tijden het ‘ingezetenencriterium’ bij de softdrugsverkoop. Vermoedelijk zullen andere gemeenten het net zo aanpakken als Katwijk, maar dan stilletjes. Den Haag doet er goed aan alsnog een overgangsregeling te treffen.