Hedgefonds Centaurus voert druk op SBM op

De private investeerder Centaurus Capital heeft de druk opgevoerd op maritiem dienstverlener SBM Offshore. De activistische belegger, in Nederland bekend van pogingen in 2006 om Stork te dwingen tot opsplitsing, wil dat SBM een bepaalde vermogensconstructie gebruikt om zijn drijvende productie- en opslagplatforms ( FPSO’s) te financieren. Dat heeft het Financieele Dagblad vandaag gemeld.

SBM wijst de constructie van de hand. Een woordvoerder wilde vanochtend geen nader commentaar geven op de belangstelling van Centaurus, die nog geen 3 procent van de aandelen van SBM in bezit.

Centaurus wil dat SBM een constructie gebruikt die bekendstaat als Master Limited Partnerships (MLP’s). Die combineert de fiscale voordelen van een beperkt partnerschap met de voordelen van de beurs en wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt in de energiesector.

Tegenover het Financiele Dagblad zegt een partner van Centaurus veel vertrouwen te hebben in de nieuwe strategie van SBM om zich toe te leggen op de FPSO’s. Volgens Centaurus zijn MLP’s de goedkoopste vorm van eigen vermogen voor energie-infrastructuur en zal de beleggingsconstructie ervoor zorgen dat de markt SBM „de waardering geeft die het verdient.”