Tanja tegen ‘de blonde Gullit’

Carlos Valderrama
Carlos Valderrama

Rebellen tegen voetbalhelden: de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer voetbalt mee tegen de Colombiaanse oud-international Carlos Valderrama. De linkse guerrillabeweging accepteerde dit weekend een uitnodiging van Valderrama, ook bekend als ‘de blonde Gullit’, voor een „wedstrijd voor vrede”.

De leiders van de FARC stelden voor de wedstrijd te spelen in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar ze al ruim een jaar met de Colombiaanse regering onderhandelen over vrede. Tussen de gesprekken door trappen de guerrillastrijders regelmatig een balletje, schreven ze in brief aan Valderrama, gepubliceerd op hun website.

De FARC wil ook de vrouwen van hun delegatie opstellen, zoals Nijmeijer. Zaterdag verschenen ze bij de vredesbesprekingen in het nationale tenue van Colombia, bal onder de arm. (NRC)