Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Daar komt je pakketje aangevlogen: Amazon wil bezorgen met drones

Dit is 'm: de 'octocopter' mini-drone van Amazon.
Dit is 'm: de 'octocopter' mini-drone van Amazon. Foto AFP

Je bestelt een pakketje en binnen dertig minuten komt het aangevlogen. Jawel, Amazon experimenteert met het bezorgen van post via drones, oftewel onbemande vliegtuigjes.

In China gebeurt het al en vanaf 2015 moeten ook in de Verenigde Staten de pakketjes door de lucht bezorgd gaan worden. Als het tenminste aan Amazon-topman Jeff Bezos ligt.

In het programma 60 Minutes presenteerde Bezos de ‘Octocopter’, waar ze bij Amazon mee aan het testen zijn geslagen. Over een paar jaar hoopt het internetbedrijf ook toestemming te krijgen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA.

86 procent pakketjes via drones afleveren

De onbemande vliegtuigjes kunnen pakketjes tot 2,3 kilo afleveren in een straal van ruim zestien kilometer rond een distributiecentrum van Amazon. Zo'n 86 procent van alle producten die gekocht worden via Amazon zouden in de toekomst met drones bezorgd kunnen worden.

De service 'Amazon Prime Air' werkt ongeveer zo:

Drone-gebruik in Nederland

In Nederland zijn er nog geen voorbeelden bekend van drone-gebruik door postbedrijven. Wel heeft Nederland sinds juli van dit jaar wetgeving voor het gebruik van onbemande toestellen voor beroepsmatige doeleinden. Nrc.nl schreef daar toen het volgende over:

Sinds 1 juli 2013 is het verboden zonder ontheffing beroepsmatig met een onbemand toestel te vliegen. Dat is volgens staassecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) nodig “gelet op de enorme toename in beroepsmatig gebruik van onbemande luchtvaartuigen het afgelopen jaar, de verwachte snelle groei de komende maanden en de hiermee gepaard gaande veiligheidsricico’s”, zoals ze in een toelichting schreef. Ook om privacyschending door drones met camera’s te voorkomen kondigde staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) onlangs wetgeving aan. De mogelijkheden om te vliegen boven bebouwing en plaatsen waar veel mensen komen, worden beperkt.

De Nederlandse politie maakt wel gebruik van drones. Zo kwam half mei het bericht naar buiten dat drones zijn gebruikt bij verkeerscontroles.