Celtic heeft in A’dam geen ‘goede reputatie’ meer

Van der Laan scherpt voetbalbeleid aan na Celticrel.

Supporters van Celtic botsten op 6 november hard met de Amsterdamse politie op de Dam in de Amsterdam.
Supporters van Celtic botsten op 6 november hard met de Amsterdamse politie op de Dam in de Amsterdam. Foto Novum

Anderhalve dag voornamelijk vrolijke dronkenschap ontaardt in half uurtje excessief geweld. En daar schiet het ‘vredesconcept’ van de Amsterdamse politie tekort.

Naar aanleiding van het feitenrelaas over de gebeurtenissen rond de Champions League-wedstrijd Ajax-Celtic (6 november) heeft burgemeester Van der Laan enkele „aanscherpingen in het voetbalbeleid” voorgesteld, zoals maximale inzet van het groeps- en gebiedsverbod, verscherping van het alcoholverbod op wedstrijddagen.

De burgemeester gaat ook de werkwijze van de arrestatie-eenheden van de politie opnieuw bekijken. Juist deze eenheden kregen veel kritiek uit Schotland. Celticsupporters beklaagden zich over onnodig hard optreden van de ongeüniformeerde Amsterdamse politiemensen die zijn getraind voor snelle arrestaties bij ordeverstoringen.

De burgemeester schrijft dat zij op de Dam „te maken kregen met excessief geweld van enkele Celticsupporters”. Hij verwijst naar de rechter die oordeelde dat het optreden van de politie proportioneel was. Maar hij schrijft ook: „Ik concludeer wel dat het in dit specifieke geval niet voldoende is gelukt de noodzaak van een dergelijk optreden te vermijden.”

Uit het feitenrelaas van de politie blijkt dat Ajaxhooligans de aanhang van Celtic vanaf dinsdagavond stelselmatig provoceerden met snelle hit and run-acties. De politie concludeert dat er „een nieuwe generatie hooligans (is), die zich nadrukkelijk wil laten gelden door het zoeken van de confrontatie”.

De Celticsupporters genieten in Amsterdam tot dat moment een ‘goede reputatie’, schrijft Hoofd operatiën van de Amsterdamse politie Jan Pronker. Ook woensdag drinken ze weliswaar flink – op de Dam beschikken ze volgens de politie over „onbeperkte hoeveelheden drank, flessen en blikjes, tot zelfs fusten aan toe” – maar „de relatie met de politie is goed”.

Dat verandert als de politie om 17.32 uur in de Damstraat een paar Ajaxsupporters aanhoudt. Politie te paard probeert nieuwsgierigen op een afstand te houden, maar al snel worden flessen, blikjes en zwaar vuurwerk gegooid. Daarop wordt de Mobiele Eenheid ingezet die iedereen in de richting van de Dam veegt.

Daar verrichten de arrestatie-eenheden in een kwartier tijd twaalf aanhoudingen. Dat is, zo blijkt uit het relaas, een eufemisme voor een reeks knokpartijen, waarbij de politie zeker evenveel klappen oploopt als de arrestanten. Een van die supporters reageert op geen enkele aanwijzing of een ‘pijnprikkel’, zodat die uiteindelijk met een ‘knietje’ wordt uitgeschakeld.

Balans van het duel: dertien gewonden aan de kant van de politie (zeven agenten moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen); 45 aanhoudingen (28 van Celtic, 17 van Ajax). Veertien klachten zijn tot dusver bij de politie ontvangen over het optreden, maar „naar verluidt zijn er in Schotland ruim 200 klachten verzameld”.

En Celtic heeft in Amsterdam geen ‘goede reputatie’ meer.