Bijzondere combinaties op vijftalig album ‘Watervolk’

Ligt het aan de klank van de taal, of aan Nederlandse oren? Terwijl Papiamento, Engels, Afrikaans en ook Fries natuurlijk vloeien op het album Watervolk, klinken de Nederlandstalige teksten stroef en gekunsteld. Gelukkig speelt het Nederlands geen grote rol in dit bijzondere project van componist Herman Woltman. Hij stond met Nynke Laverman al aan de wieg van de Friese fado, op Watervolk zoekt hij verder naar onverwachte combinaties. Op twee duetten blijkt het Papiamento van Izaline Calister wonderwel samen te gaan met het Fries van leadzangeres Femke Hoeksma. Fay Lovsky tilt met een zingende zaag het nummer Circus boven de middelmaat uit. Maar soms zit de theatrale benadering de muziek in de weg.

Woltmans project Souldada bestaat al enkele jaren, maar kreeg vorig jaar een groot verlies te verwerken. Zangeres Maeike Sijtsma overleed op 29-jarige leeftijd. De liedjes op het nieuwe album verwijzen regelmatig naar dat verdriet, soms expliciet, maar meestal impliciet, zoals in de Zuid-Afrikaanse titelsong Watervolk. Onder begeleiding van kalme Afrikaanse percussie, gitaar en cello zingt Femke Hoeksma een ontroerend lied over verandering. ‘Nkulukulu, jou mooi aarde is stilweg besig om te sterf / Die gras gesels niet, die wild trek weg.’

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk