Bellen met Mario: een middelvinger, een elleboog en een paar handsballen

Het was het weekend van de middelvinger van Bruma, een get out of jail-kaart voor een elleboog van Peter Kramer en het potje handbal bij Heracles-FC Utrecht. Mario van den Ende: “Goede arbitrage zorgt er nog steeds voor dat spelers en het spel zich beter kunnen ontwikkelen. Misschien dat we in deze cadeaumaand nog eens positief verrast gaan worden!”

Jeffrey Bruma van PSV maakt een overtreding op Graziano Pelle waarna scheidsrechter Danny Makkelie een strafschop geeft.
Jeffrey Bruma van PSV maakt een overtreding op Graziano Pelle waarna scheidsrechter Danny Makkelie een strafschop geeft. Foto ANP / Olaf Kraak

Het was het weekend van de middelvinger van Bruma, een get out of jail-kaart voor een elleboog van Peter Kramer en het potje handbal bij Heracles-FC Utrecht. Mario van der Ende: “Goede arbitrage zorgt er nog steeds voor dat spelers en het spel zich beter kunnen ontwikkelen. Misschien dat we in deze cadeaumaand nog eens positief verrast gaan worden!”

Allereerst natuurlijk Feyenoord-PSV (3-1). Een rellerige wedstrijd, waar Jeffrey Bruma rood kreeg en op de weg naar de catacomben het Feyenoord-legioen op een middelvinger trakteerde. Niet handig, volgens Van der Ende, maar:

“Denk ook eens aan hoe die speler zich voelt. Voor een huis-tuin-en-keukenovertredinkje al na 4 minuten een gele kaart krijgen, dan een heel dubieuze strafschop en een tweede gele kaart tegen krijgen. Dan mag je richting kleedkamer en loop je langs een grote groep toeschouwers die je waarschijnlijk geen vleiende teksten toeroepen. Dan ben je echt een persoonlijkheid als je daar niet op reageert.”

Bruma kookt van binnen:


Na de wedstrijd werd al snel gezegd dat de scheidsrechter een onevenredig grote impact had op het spelverloop. Van der Ende is het daar mee eens.

“Zeker vier overdreven gele kaarten. Een strafschop - en inleiding voor Bruma’s veldverwijdering - die zeer discutabel was. Een strafschop die werd gegeven na licht vasthouden van Arias, die door zeven van de tien arbiters zou zijn weggewuifd en een 100 procent overtreding die aanleiding was voor de 3-1.”

Bij Heracles - FC Utrecht (1-2) werd de wedstrijd volgens Van der Ende ook beslist door de arbiter. Met dank aan een handsbal van Steve de Ridder die uiteindelijk leidde tot het eerste doelpunt van FC Utrecht en later ook Kwame Quansah die in het strafschopgebied de bal met een hand raakte.

“Ook hier werd de wedstrijd door arbitrale missers mede beslist. Dan kun je weken goed voetballen, maar blijf je achter de feiten aanlopen.”

Scheidsrechter Dennis Higler geeft toe dat hij twee handsballen heeft gemist:

Ook arbitrair: de elleboog van Michiel Kramer (ADO) bij Jasper Cillessen (Ajax). Dat had rood moeten zijn, maar werd slechts afgestraft met geel.

“De scheidsrechter stond veel te ver van de situatie om het duidelijk waar te nemen. Hij gaf nu geel voor het op ruwe wijze inlopen van Kramer op Cillessen. Het kan dus zijn dat de aanklager alsnog in actie komt. Trouwens wel gepast dat Kramer het boetekleed al heeft aangetrokken.”

In Arnhem boekte Vitesse ondertussen een 3-0 zege op SC Cambuur. De club wordt door het AD al een mogelijke titelkandidaat genoemd. Alleen die lege supportersvakken…

“Vitesse speelt al weken goed. Herkenbaar voetbal waar de hand van Peter Bosz duidelijk zichtbaar is. Die tribunes worden heus wel voller hoor. Succes kent vele vaderen en op den duur komen juist die ‘hallelujah-supporters’ wel weer het stadion binnen. Vergeet trouwens niet dat veel stadions minder vol dan eerst zitten. 16.903 toeschouwers tegen SC Cambuur is toch zo slecht nog niet?”

Van der Ende zag nog meer dubieuze beslissingen:

    • Philippus Zandstra