Bangkok van boven - drones filmen de demonstraties in Thailand

Niet alleen postbedrijven experimenteren met drones, ook de journalistiek maakt tegenwoordig graag gebruik van luchtbeelden, gemaakt met kleine en relatief goedkope luchtvliegtuigjes. Zo worden de onlusten in de Thaise hoofdstad Bangkok door lokale media vastgelegd vanuit de lucht.

Thailand maakt de roerigste dagen sinds 2010 mee. Ook vandaag groepeerden de demonstranten zich rond enkele belangrijke overheidsgebouwen en het zwaarversterkte kantoor van de premier. De beelden die op YouTube verschijnen tonen het slagveld in de strategen van Bangkok. Betogers gebruiken alles dat voor handen is om de prikkeldraadafzettingen en betonnen versperringen te slopen. De politie reageert met traangas, rubberkogels en waterkanonnen.

Dat is in onderstaande video goed te zien, gisteren gefilmd bij het kantoor van de Thaise premier Yingluck Shinawatra. De demonstranten beschouwen Yingluck als een marionet van haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, die na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in 2006 door het leger werd gewipt. Vanaf 1.24 zie je hoe de demonstranten met een touw de betonnen versperring proberen om te trekken. Vanaf 2.00 moet de drone zelfs een stukje opstijgen om te ontsnappen aan het waterkanon dat wordt ingezet.

    • Lex Boon