Baas van Sun: ‘Journalisten moeten zich afvragen waarom ze zo gehaat worden’

De roep om persregulering heeft nog niets veranderd in de Britse pers, stelt David Yelland van The Sun in een mea culpa.

Verwacht van David Yelland geen vergoelijking voor de werkwijzen van Britse journalisten. In tegendeel: de oud-hoofdredacteur van tabloid The Sun, wiens opvolgers Rebecca Brooks en Andy Coulson nu voor de rechter staan wegens hun vermeende betrokkenheid bij het afluisterschandaal, kwam vrijdag in zijn Leveson Anniversary-lezing in Londen met een groot mea culpa.

De Britse pers ligt onder vuur sinds het afluisterschandaal van 2011 rond de tabloid News of the World. De onderzoekscommissie van rechter Brian Leveson die hieruit voortkwam, adviseerde om de pers beter in de gaten te houden. De regering-Cameron wil een perswaakhond aanstellen.

Yelland is het eens met Leveson, die een jaar geleden concludeerde dat de Britse pers „ravage veroorzaakte in het leven van gewone mensen”. En daarom zou het de kranten en tijdschriften passen om „nederigheid” te tonen. Door zich eindelijk neer te leggen bij het voorstel voor persregulering dat op tafel ligt. Yelland: „Als een andere belangengroep reguleringsvoorstellen van de overheid zou negeren op de manier dat de pers doet, zou het op alle voorpagina’s staan”.

Van hacken is Yelland nooit beschuldigd. Maar hij ging wel hypocriet te werk, vertelt hij. Hij maakte bijvoorbeeld een voorpagina over hoe iedereen bij de BBC verslaafd was. Zonder bewijs. En op een moment dat hij zelf zelden 24 uur achter elkaar nuchter was. Hij herinnert zich hoe zijn redactie hem toejuichte toen hij een bijna naakte Sophie, de vrouw van prins Edward, op de voorpagina zette. De krant werd toen door tien miljoen lezers gelezen. Alleen zijn moeder sprak hem tegen.

„Een jaar na Leveson, twee jaar na het afluisterschandaal zijn we nog geen stap verder”, zegt Yelland. „Maar nederigheid is geen karaktertrek die past bij massamedia. Journalisten zouden zich moeten afvragen waarom hun beroepsgroep zo gehaat is.”

De kritiek is hem niet in dank afgenomen. Nog voor Yelland zijn mea culpa uitsprak, gingen sommige hoofdredacteuren in de aanval. Zij vinden dat regulering de vrijheid van de pers aantast. Yelland: „Ze moeten beseffen dat het publiek recht heeft op goede regulering.”

    • Titia Ketelaar