Amazon wil pakketjes laten bezorgen door vliegende robots

‘Öctokopter’ van Amazon Foto Amazon/AFP

Vergeet de postbode en de pizzakoerier: in de nabije toekomst bezorgen geautomatiseerde mini-helikopters binnen dertig minuten een pakket van maximaal twee kilo. Dat is althans het voornemen dat internetbedrijf Amazon gisteravond ontvouwde in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes.

Volgens Amazon-topman Jeff Bezos kan de inzet van de vliegende robotkoeriers binnen vijf jaar een feit zijn. Mits de Federal Aviation Administration (FAA) instemt om onbemande vliegtuigen in te zetten als bezorger.

In China wordt al geëxperimenteerd met bezorgdrones, die tot op 2 meter nauwkeurig kunnen landen. Amerikaanse (en ook Nederlandse) autoriteiten zijn nog huiverig voor de commerciële inzet van onbemande vliegtuigen. „We willen niet dat een drone op iemands hoofd belandt”, aldus Bezos. Maar het vervoer met elektrische mini-helikopters, ‘PrimeAir’ gedoopt, is volgens de topman milieuvriendelijker dan de bezorging met vrachtwagens. Tweederde van de Amazon-bestellingen weegt minder dan 2,2 kilo en zou in aanmerking komen om per drone vervoerd te worden, vanuit één van de distributiecentra.

Amazon, groot geworden als online boekhandel, wil „alles op aarde” kunnen leveren, en dat liefst op de dag van de bestelling. Het Amerikaanse bedrijf breidt uit in Europa, maar krijgt kritiek op de arbeidsomstandigheden in de distributiecentra. BBC-programma Panorama schetste het beeld dat magazijnmedewerkers gedwongen zijn tot een race tegen de klok en „als robots” ingezet worden. Duitse medewerkers staken voor betere arbeidsomstandigheden.