11 maanden cel voor inbreker woning Russische ambassade

Het pand aan de Banstraat in Den Haag, kort na de inbraak. Foto ANP / Phil Nijhuis

De man die in oktober inbrak in een door de Russische ambassade beheerd pand is vandaag veroordeeld tot elf maanden cel. De politierechter achtte de veelpleger schuldig aan inbraak.

De hoge straf van elf maanden is ingegeven door het feit dat de 43-jarige Algerijn een veelpleger is, met een reeks eerdere veroordelingen op zak. Daarnaast verblijft hij op illegale basis in Nederland.

Inbraak tijdens turbulente periode

De inbraak in het pand aan de Banstraat in Den Haag kwam op een politiek gevoelig moment. Net voor het incident was het Greenpeace-schip Arctic Sunrise door de Russische kustwacht geënterd tijdens een actie bij een Russisch boorplatform. De dertige opvarenden - waaronder twee Nederlanders - werden gearresteerd. Zij zijn op borgtocht vrij, maar wachten nu in Rusland hun rechtszaak af.

In diezelfde periode werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin door de Nederlandse politie opgepakt omdat hij zijn kinderen zou mishandelen. Borodin was echter diplomatiek onschendbaar, wat tot een rel leidde. Hij kondigde gisteren overigens zijn vertrek aan. Daarop volgde de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland.

De inbraak in Den Haag werd door sommige Russische media uitgelegd als een reactie op deze incidenten. Volgens de politie staat de inbraak echter los van de eerdere gebeurtenissen.