Timmermans veroordeelt geweld politie Oekraïne

Timmermans: ik veroordeel het gedrag van de Oekraïense politie en roep de regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren.
Timmermans: ik veroordeel het gedrag van de Oekraïense politie en roep de regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken veroordeelt het gewelddadige optreden van de Oekraïense politie tegen demonstranten in Kiev gisteren. Hij roept de regering in het land op om het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren, zo laat hij op zijn Facebookpagina weten.

De minister roept de Oekraïense regering op onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gewelddadige incidenten en de schuldigen te straffen. President Viktor Janoekovitsj liet gisteravond in een verklaring weten bezorgd te zijn over wat er is gebeurd en onmiddellijk een objectief onderzoek in te stellen naar de schermutselingen tussen demonstranten en agenten.

Om en nabij de tienduizend mensen hadden zich vrijdagavond op het plein verzameld om te protesteren tegen de weigering van president Janoekovitsj een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oproerpolitie maakte uiteindelijk met harde hand een einde aan hun demonstratie op het centrale Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad.

Het protest ging gisteravond door:

    • Marije Willems