Tienduizenden betogers weer straat op in Kiev

Betogers vandaag in Kiev. Foto EPA / Filip Singer

Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in Oekraïne wederom de straat opgegaan om te protesteren tegen president Janoekovitsj, die weigerde een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen.

Onder het zingen van het volkslied en het roepen van leuzen als ‘Oekraïne is Europa’ marcheerden zij zwaaiend met Oekraïense en EU-vlaggen door de hoofdstad Kiev, meldt persbureau AP.

President Viktor Janoekovitsj liet eerder vandaag weten dat hij er ‘alles aan wil doen’ om het proces te versnellen dat zijn land dichter bij de EU brengt.

Al meer dan een week wordt in Kiev gedemonstreerd. De koers die president Janoekovitsj volgt - hij gaf de voorkeur aan Oekraïnes banden met Rusland boven nauwere samenwerking met de EU - wordt lang niet door iedere Oekraïner begrepen. Ook al bood Brussel diepere politieke samenwerking en vrije handel, de handelsbetrekkingen met Moskou konden niet op het spel worden gezet, aldus de onderbouwing van Janoekovitsj.

Veel demonstranten vandaag waren afkomstig uit het westen van Oekraïne, waar de Europese sentimenten een stuk groter zijn.

    • Marije Willems