Overleg Thaise regering en oppositie mislukt - vier doden bij onlusten

Een aanhanger van de oppositie gooit traangas richting de Thaise oproerpolitie. Reuters / Athit Perawongmetha

Een overleg tussen de Thaise premier Yingluck Shinawatra en Suthep Thaugsuban, de leider van de protesten in Thailand, heeft vandaag niets opgeleverd. De twee spraken elkaar onder toeziend oog van het leger, maar kwamen niet nader tot elkaar, meldt persbureau AP op gezag van Thaugsuban.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Thai protest leader says he talked with Thailand’s prime minister under military auspices, but no deal was reached.

Ondertussen zijn bij de onlusten tussen aanhangers en tegenstanders van de Thaise regering in Bangkok vier doden gevallen, laat ook onze correspondent Melle Garschagen weten.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Nu berichten dat er gisteravond 4 doden en 58 gewonden zijn gevallen bij strijd rond stadion
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Als ik een paar 100m naar rechts kijk ze ik het traangas door de lucht vliegen.Links zijn jongens voetvolley aan het spelen. #Bangkok =bizar

De betogers probeerden vanochtend het kantoor van premier Yingluck Shinawatra en een politiehoofdkwartier binnen te dringen. De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in om dat te voorkomen.

De protesten in de Thaise hoofdstad duren al ruim een week. De oppositiedemonstranten eisen het vertrek van de regering van Shinawatra. Aanleiding voor de onrust was een voorgestelde amnestiewet die de weg had kunnen vrijmaken voor de terugkeer van ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier.

Bekijk hier de In Beeld-serie die NRC maakte over de demonstraties:

    • Laura Klompenhouwer