Kroatië stemt tegen homohuwelijk

Een Kroaat brengt zijn stem uit bij een stemlokaal in Pula, in het westen van het land.
Een Kroaat brengt zijn stem uit bij een stemlokaal in Pula, in het westen van het land. Foto AP / Darko Bandic

Een meerderheid van de Kroaten heeft vandaag in een referendum tegen het homohuwelijk gestemd. De uitslag wordt gezien als een overwinning van de conservatieve katholieken in de jongste EU-lidstaat, meldt persbureau AP.

Het comité dat over de uitslag gaat liet weten dat 65 procent van de stemmers “ja” zei op de op het stembiljet gestelde vraag: “Bent u het ermee eens dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw?” Voor ongeveer 34 procent luidde het antwoord op die vraag “nee”.

Referendum was reactie op wetsvoorstel voor homohuwelijk

Het referendum was een reactie van de conservatieven op een wetsvoorstel dat het homohuwelijk mogelijk moest maken. Zij willen dat in de Kroatische grondwet wordt opgenomen dat het huwelijk alleen is weggelegd voor man en vrouw. De katholieke actiegroep Ten Behoeve van de Familie vroeg het parlement in oktober per petitie om de volksraadpleging. Die werd door zo’n zevenhonderdduizend mensen getekend.

Premier Zoran Milanovic vond het referendum om te beginnen al “idioot” en riep mensen op tegen te stemmen. Kroatië trad afgelopen juli toe tot de Europese Unie.