Kroaten stemmen vandaag over homohuwelijk in referendum

In de Kroatische hoofdstad Zagreb hielden voorvechters van homorechten gisteren een betoging.
In de Kroatische hoofdstad Zagreb hielden voorvechters van homorechten gisteren een betoging. Foto AFP

Kroaten kunnen vandaag in een referendum aangeven of zij vinden dat het homohuwelijk moet worden verboden. Zij hoeven daarbij slechts antwoord te geven op de op het stembiljet gestelde vraag: “Bent u het ermee eens dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw?”

Conservatieve katholieke groepen hebben aangedrongen op de volksraadpleging en eisen dat in de Kroatische grondwet wordt opgenomen dat het huwelijk alleen is weggelegd voor man en vrouw, meldt persbureau AP.

Stemt de Kroatische bevolking in met de in het referendum gestelde vraag, dan komt er met een grondwetswijziging een verbod op het homohuwelijk. Uit peilingen zou blijken dat een meerderheid van de Kroaten tegen het homohuwelijk is.

In 2003 kregen homoseksuelen in Kroatië dezelfde rechten als heteroseksuelen. Afgelopen juli trad het land toe tot de Europese Unie.

    • Marije Willems