‘Innerlijke schoonheid bestaat niet’ - het schoonheidsideaal van Venezuela

Wie zegt dat er zoiets bestaat als innerlijke schoonheid, heeft het mis. “Dat is bedacht door lelijke vrouwen”, zegt Osmel Sousa. Hij is de excentrieke “tsaar” van de Miss Venezuela-verkiezingen en heeft veel invloed op de schoonheidsidealen in het land. The New York Times maakte er een korte documentaire over.

Screenshot uit filmpje La historia de El Zar de la Belleza, Osmel Sousa

Wie zegt dat er zoiets bestaat als innerlijke schoonheid, heeft het mis. “Dat is bedacht door lelijke vrouwen”, zegt Osmel Sousa. Hij is de excentrieke “tsaar” van de Miss Venezuela-verkiezingen en heeft veel invloed op de schoonheidsidealen in het land. In een nieuwe korte documentaire van The New York Times zien we dat zelfs de paspoppen er aan moeten geloven: ook zij hebben tegenwoordig grotere borsten en billen dan hun Europese tegenhangers.

Bekijk het hele filmpje hier:

Sousa heeft wel “succes” met zijn visie op schoonheid. Venezuela werd in 2009 het eerste land ooit dat in twee achtereenvolgende jaren de Miss Universe aanleverde.

ABC Australia maakte een paar jaar geleden al een documentaire over Sousa:

    • Laura Klompenhouwer