Hondurezen demonstreren tegen verkiezingsuitslag

Presidentskandidaat Xiomara Castro en haar man Manuel Zelaya tijdens de demonstratie eerder vandaag.
Presidentskandidaat Xiomara Castro en haar man Manuel Zelaya tijdens de demonstratie eerder vandaag. Foto AP / Fernando Antonio

Duizenden mensen zijn vandaag in Honduras de straat op gegaan om te protesteren tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om aanhangers van oppositiekandidate Xiomara Castro, die denkt dat er verkiezingsfraude is gepleegd.

Castro en haar man gaven leiding aan de demonstratie in hoofdstad Tegucigalpa. Ze zaten in een auto waar ook het lichaam van een lid van haar partij, Partido Libertad y Refundación, in werd vervoerd. De aanhanger van Castro werd een paar uur voor de betoging dood geschoten.De betogers willen dat de stemmen worden herteld. De man van Castro, oud-president Manuel Zelaya, is van plan maandag een klacht in te dienen bij het verkiezingstribunaal.

De conservatieve kandidaat Juan Orlando Hernandez kwam als winnaar uit de bus na de verkiezingen van vorige week. Hij zou 37 procent van de stemmen hebben gekregen, en Castro 29 procent. De centrum-linkse Zelaya was sinds 2006 president van Honduras, maar werd in 2009 afgezet.

    • Laura Klompenhouwer