Feyenoord verslaat PSV, Vitesse aan kop en NEC te sterk voor AZ

Feyenoord heeft vandaag in een enerverend duel van PSV gewonnen. De Rotterdammers waren in de eigen Kuip met 3-1 te sterk. Graziano Pellè eiste de aandacht op zich met twee goals en een gemiste strafschop. PSV, dat na 21 minuten via Adam Maher de leiding nam, werd in de 57e minuut tot een tiental gereduceerd na rood voor Jeffrey Bruma.

Feyenoord-speler Graziano Pelle viert de 3-1 in de wedstrijd tegen PSV.
Feyenoord-speler Graziano Pelle viert de 3-1 in de wedstrijd tegen PSV. ANP / Olaf Kraak

Feyenoord heeft vandaag in een enerverend duel van PSV gewonnen. De Rotterdammers waren in de Kuip met 3-1 te sterk. Graziano Pellè eiste de aandacht op zich met twee goals en een gemiste strafschop. PSV, dat na 21 minuten via Adam Maher de leiding nam, werd in de 57e minuut tot een tiental gereduceerd na rood voor Jeffrey Bruma.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Ook aan de andere kant van het stadion viert het legioen feest tijdens de ereronde van de spelers. #FEYpsv http://t.co/T3QmoKFnD6

Feyenoord - PSV wordt nog altijd als een topper gezien, hoewel de stand op de ranglijst momenteel anders uitwijst. Voorafgaand aan de wedstrijd stonden de ploegen respectievelijk achtste en tiende. Het belang van het duel was dan ook duidelijk. Verliezen zou voorlopig en misschien wel definitief afhaken betekenen in de titelrace.

Twitter avatar DennisVanEersel Dennis van Eersel De supporters van PSV scanderen hun positie op de ranglijst. Hoor veelvuldig 10, 10, 10. Mooi zelfbewustzijn in Brabant. #FEYpsv

Feyenoord opende sterk, maar PSV scoorde eerst

Feyenoord leek het meest van de ernst van de situatie doordrongen en opende sterk. Het overwicht in de openingsfase werd alleen niet omgezet in goals. Aan de andere kant sloeg PSV wel direct toe. Na een knappe aanval kwam Adam Maher vrij en de geplaagde middenvelder schoot de 0-1 binnen.

De Rotterdammers kwamen uiteindelijk op slag van rust langszij. Jean-Paul Boëtius kegelde de bal schitterend in de verre hoek.

De 2-1 was zo gemaakt

Na de thee gingen de Rotterdammers verder op jacht naar de voorsprong. De 2-1 zou al vrij snel vallen. In de 54e minuut kreeg Feyenoord een strafschop, toen Arias zich aan Boëtius vergreep. Pellè wist wel raad met het buitenkansje.

Drie minuten later kreeg Feyenoord opnieuw een strafschop. Pellè werd vastgehouden door Bruma en scheidsrechter Makkelie was onverbiddelijk: hij legde de bal op de stip en stuurde de verdediger met tweemaal geel van het veld. Voor Bruma was het de tweede rode kaart in vier dagen tijd. Donderdag overkwam hem bij Ludogorets hetzelfde.

PSV valt steeds verder achter

Pellè nestelde zich wederom achter de bal, maar wist niet nogmaals zijn zenuwen in bedwang te houden. De paal stond zijn tweede treffer van de middag in de weg. De revanche van de Italiaan liet niet lang op zich wachten. Op aangeven van Boëtius bepaalde Pellè de eindstand op 3-1.

Voor PSV, dat al zes wedstrijden op rij niet won, blijven de problemen onverminderd groot. De Eindhovenaren staan op tien punten van koploper Vitesse tiende en de vraag is of de positie van coach Phillip Cocu nog wel te handhaven is. Feyenoord haakte door de zege aan in de subtop en heeft zes punten minder dan Vitesse.

Vitesse weer aan kop

Ondertussen slaagde Vitesse erin weer koploper te worden van de Eredivisie. De Arnhemmers versloegen SC Cambuur vanmiddag in het Gelredome met 3-0 dankzij treffers van Marko Vejinovic, Kevin Leerdam en Giorgi Chanturia en wonnen zo hun vierde eredivisiewedstrijd op rij.

Vitesse heroverde de koppositie op Ajax, dat eerder op de dag won bij ADO Den Haag. De Amsterdammers volgen de koploper op twee punten, FC Twente op drie.
De Arnhemmers kenden geen enkele moeite met Cambuur. Nadat Patrick van Aanholt, Lucas Piazon en Renato Ibarra hadden nagelaten de score te openen trof Vejinovic met een fraai afstandsschot na 34 minuten wel doel.

Cambuur blijft veertiende staan met vijftien punten.

NEC te sterk voor AZ

AZ is in de Eredivisie de aansluiting met de top voorlopig kwijtgeraakt. Hekkensluiter NEC was in Nijmegen met 3-2 te sterk. Voor trainer Dick Advocaat was het zijn eerste nederlaag sinds hij half oktober het roer overnam van de ontslagen Gertjan Verbeek. De Iraniër Alireza Jahanbakhsh ontpopte zich met twee doelpunten tot de grote plaaggeest van AZ. (Novum)