Diplomaat Borodin weg uit Nederland - ‘niet uit eigen beweging’

Exterieur van de Russische ambassade aan de Scheveningseweg in Den Haag. Nederland en Rusland belandden begin oktober in een diplomatieke rel nadat de politie Borodin had gerresteerd. ANP / Lex van Lieshout

De omstreden Russische diplomaat Dmitri Borodin woont niet meer in Nederland. Dat heeft hij vandaag gemeld via Twitter. Hij liet ook weten dat zijn vertrek “niet geheel uit eigen beweging” is.

Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ I left the Netherlands yesterday.It was not entirely my choice I feel no hatred towards the Dutch people.I left there many friends
Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ But I have serious questions to those who pretend having moral superiotity and the right to preach without listening.

De tweede man van de Russische ambassade in Den Haag werd in oktober opgepakt voor het mishandelen van zijn kinderen. De politie had hem echter niet mogen arresteren, omdat hij wordt beschermd door het Verdrag van Wenen en zo diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Excuses van Nederland

Het handelen van de politie leidde tot een diplomatieke rel. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans moest zijn excuses aanbieden, Nederland werd beticht van het schenden van mensenrechten en Nederlandse producten als zuivel en bloemen werden opeens extra gecontroleerd.

Over de band tussen Nederland en Rusland wil Borodin niets meer kwijt.

Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ Anyway no more comments on the relations between Russia and the Netherlands. And good luck to those who have good will!

Een feestjaar, maar weinig te vieren

De bekoelde relatie tussen Nederland en Rusland na de Borodin-rel was extra wrang, omdat ondertussen allerlei feestelijkheden plaatsvonden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Dat feestjaar werd vorige maand afgesloten met een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland:

    • Laura Klompenhouwer