Ajax wint met gemak bij ADO

Ajax heeft het uitduel bij ADO Den Haag vanmiddag met 4-0 gewonnen. Davy Klaassen, Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn en Bojan Krkic waren op het Haagse kunstgras trefzeker voor de Amsterdammers.

De regerend landskampioen springt over FC Twente heen op de ranglijst en is nu koploper. Vitesse kan de koppositie later zondag weer herveroveren tegen SC Cambuur.

Ajax begon het duel met Lerin Duarte als linksback en zonder de gepasseerde Niklas Moisander voortvarend. Al na tien minuten kopte Klaassen na goed voorbereidend werk van Fischer en Thulani Serero raak. ADO schakelde vervolgens een tandje bij en kwam na een halfuur via Roland Alberg dicht bij de gelijkmaker.

De ploeg van Maurice Steijn mocht blij zijn dat er na een halfuur nog elf Hagenaren op het veld stonden. De scheidsrechter gaf Michiel Kramer slechts geel voor een elleboogstoot aan goalie Jasper Cillessen.

Ajax kwam tien minuten voor rust via Fischer op een riante voorsprong. De Deen pikte de bal rond de rand van het strafschopgebied op en haalde knap uit: 2-0. ADO kwam na rust weer een beetje terug in de wedstrijd, maar Cillessen hield het doel schoon voor de Amsterdammers.

Kort nadat Krkic na twee maanden blessureleed zijn rentree had gemaakt besliste Van Rhijn het duel in de 68e minuut. Een afstandsschot van de rechtsback werd belabberd verwerkt door doelman Gino Couthino: 3-0.

Krkic luisterde zijn rentree vervolgens in de slotfase na een combinatie met Danny Hoesen op met zijn eerste Ajax-goal. Zodoende gaven de Amsterdammers de zege op Barcelona een goed vervolg.

ADO blijft zestiende staan met vier punten voorsprong op hekkensluiter NEC, dat later zondag AZ ontvangt. (Novum)