Punten Groningen en Utrecht - Heerenveen wint, gelijkspel RKC

FC Groningen heeft op de valreep een punt veroverd bij NAC Breda. Sc Heerenveen won in eigen huis met 3-1 van Go Ahead Eagles.

FC Groningen veroverde op de valreep een punt bij NAC Breda. Sc Heerenveen won in eigen huis met 3-1 van Go Ahead Eagles. En PEC Zwolle wist er voor de vierde keer op rij gelijkspel van te maken tegen RKC. FC Utrecht heeft aan de uitwedstrijd tegen Heracles drie punten overgehouden in de Eredivisie.

Door twee doelpunten van Jens Toornstra werd in Almelo een 1-0 achterstand omgebogen in een 2-1 overwinning. Illiass Bel Hassani had de thuisploeg na een halfuur spelen op voorsprong gezet. Heracles mocht zich bij de gelijkmaker in de 55e minuut met recht benadeeld voelen. Steve de Ridder toucheerde de bal duidelijk met zijn arm voordat hij Toonstra bediende. De middenvelder profiteerde dankbaar door via de rug van een verdediger raak te schieten.

Het tweede doelpunt van Toornstra volgde tien minuten voor tijd. Na een misser van Kwame Quansah werkte hij de bal, opnieuw via een tegenstander, achter doelman Remko Pasveer. Utrecht komt door de overwinning in het linkerrijtje terecht. PSV, dat zondag nog speelt tegen Feyenoord, wordt van de negende plaats verdreven.
Voor Utrecht is het pas de eerste uitzege van het seizoen. Bovendien had de ploeg al sinds 1985 niet meer in Almelo gewonnen.

Frommelgoal van Wijnaldum

Michael de Leeuw maakte in blessuretijd voor FC Groningen een strafschop gelijk: 2-2. Giliano Wijnaldum was in de 79e minuut al verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer, nadat Danny Verbeek en Stipe Perica hadden gescoord voor NAC. Verbeek opende al na tien minuten de score voor de Brabanders na een goede actie van Jeffrey Sarpong. Ook in het vervolg waren de beste kansen voor de thuisploeg, maar onder meer een vrije kopkans van Kees Kwakman eindigde naast het doel.

NAC liet zich in de tweede helft niet van de wijs brengen door een sterk begin van de Groningers, die mogelijkheden kregen via Filip Kostic, Andraz Kirm en Richairo Zivkovic. Een kwartier voor tijd leek Perica het duel in het slot te gooien. Een voorzet van Anouar Hadouir belandde voor de voeten van de Chelsea-huurling, die raak schoot.

Een frommelgoal van Wijnaldum, die scoorde na hands van De Leeuw, bracht de spanning terug. De bezoekers drongen aan en kregen in blessuretijd een strafschop na een overtreding van Sepp de Roover op Wijnaldum. De Leeuw verzilverde het buitenkansje. Groningen, dat al zeven competitieduels op rij niet verloor, blijft vijfde met 24 punten, drie minder dan koploper Vitesse. NAC staat tiende met negentien punten.

Heerenveen na rust zege

Sc Heerenveen stond bij rust nog met 1-0 achter, maar in de tweede helft stelden Marten de Roon, Pele van Aanholt en Hakim Ziyech orde op zaken. Erik Falkenburg had twee minuten voor rust namens Go Ahead Eagles de score geopend. De bezoekers uit Deventer waren in de eerste helft de bovenliggende partij en kwamen terecht op voorsprong. Falkenburg profiteerde van goed voorbereidend werk van Xander Houtkoop en Sjoerd Overgoor. Na rust had Heerenveen slechts drie minuten nodig om op gelijke hoogte te komen. De Roon scoorde uit een vrije trap van Ziyech.

Amper van de schrik bekomen kreeg Go Ahead nog twee tegenslagen te verwerken. Net nadat Van Anholt voor 2-1 had gezorgd, moest spits Marnix Kolder geblesseerd het veld verlaten. Heerenveen kwam daarna niet meer in de problemen, verzuimde lange tijd zelfs de score op te schroeven, maar gooide vlak voor tijd via Ziyech de wedstrijd in het slot.

Heerenveen stijgt door de overwinning van de negende naar de zesde plaats in de Eredivisie. Dat gaat ten koste van PEC Zwolle, Feyenoord en PSV. Zondag staan Feyenoord en PSV in de Kuip tegenover elkaar.

Gelijkspel voor PEC Zwolle

PEC Zwolle speelde eerder op de avond voor de vierde keer op rij gelijk met RKC. De ploeg van coach Ron Jans kon een overwicht tegen RKC Waalwijk niet omzetten in drie punten: 1-1. Mustafa Saymak opende de score, maar na de pauze hielp Aurélien Joachim de bezoekers al snel langszij. Zwolle maakte vanaf de start de dienst uit, maar het houtwerk stond aanvankelijk een treffer in de weg. Darryl Lachman kopte de bal uit een corner tegen de onderkant van de lat en niet veel later trof Fred Benson de buitenkant van de paal. Het verging een pegel van Giovanni Hiwat niet veel beter. Ook zijn poging eindigde op de lat.

Het compact opererende RKC profiteerde bijna toen Joachim na een counter rakelings overschoot, maar de thuisploeg kreeg op slag van rust toch de beloning voor het verzorgde veldspel. Saymak schoot bij de eerste paal een voorzet van Stef Nijland achter doelman Jan Seda. De tweede helft begon met een fikse tegenvaller voor Zwolle. De Overijsselse club verspeelde de bal in de opbouw, waarna Damiano Schet ervandoor ging. Hij vond Joachim, die de bal achter zijn standbeen langs in het doel werkte. Na die gelijkmaker was het balbezit opnieuw voor Zwolle, dat het niveau van voor de pauze echter niet meer haalde.

RKC kreeg via uitbraken zelfs kansen op meer en uit een vrije trap kon Prince Désir Gouano inkoppen, maar hij raakte de bal niet goed. Ook in de slotfase was de ploeg van trainer Erwin Koeman, dat vorige week al Feyenoord verraste, het dichtst bij een treffer. Een schot van Kenny Anderson kon nog maar net worden gepakt door Diederik Boer.

Door de remise blijft Zwolle steken op de zesde plaats met 22 punten, vijf minder dan koploper Vitesse. RKC verkeert nog altijd in de gevarenzone met dertien punten en een zeventiende plaats.

(Novum)