Waxinelichthouderwerper opgepakt bij feest Den Haag

De man die in 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, is vandaag opgepakt in Den Haag rond de feestelijkheden van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Dat laat de politie weten. Erwin L. had een gebiedsverbod voor een deel van de hofstad, maar had zich daar niet aan gehouden.

L. werd overgebracht naar het bureau en zat in ieder geval rond 18.30 uur nog vast. Wat er verder met hem gaat gebeuren moet later duidelijk worden. In Den Haag wordt vandaag herdacht dat prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, in 1813 voet op Nederlandse bodem zette. De landing werd in de ochtend herdacht op het Scheveningse strand. ‘s Middags volgde een herdenking in de Ridderzaal en in de avond vindt, wederom in Scheveningen, het koninkrijksconcert plaats.

L. werd in februari in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het gooien van de waxinelichthouder naar de Gouden Koets. In de koets zaten toenmalig koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het voorwerp ketste af op de ruit. L. bracht na het incident bijna twee jaar in voorarrest door. (Novum)