Waarover praten wij dit weekend? Over een verbod op eten in de trein, de flop Philip Cocu en alcohol voor scholieren

Bij een diner, borrel of feest, blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. Next helpt.

Stelling: Niemand zit te wachten op een dokter die alsmaar achter het scherm zit. Assistent-arts Emma Bruns is geschrokken van het carbonpapier en de pieper in het ziekenhuis (nrc.next, 27 nov.). Maar het is toch juist heel rustgevend als de arts een beetje in jouw dossier zit te bladeren en hardop met je meedenkt? Er gaan heus geen patiënten dood van ouderwets carbonpapier.

Stelling: Leer scholieren op school alcohol drinken. Jongeren ondertekenen massaal petities om gemeentebesturen ervan te overtuigen dat er een overgangsregeling moet komen voor jongeren van nu 16 en 17 jaar. Na 1 januari 2014 mogen zij geen alcohol meer drinken. Je zou ze beter bij maatschappijleer uit kunnen leggen wat je met alcohol kunt doen en wat de effecten zijn – onder het genot van een mojito.

Stelling: Philip Cocu had al lang moeten worden ontslagen. De PSV-trainer lijdt verlies na verlies, deze week zelfs tegen een B-ploeg uit Bulgarije. Waarom houdt PSV hem het hand boven het hoofd? Als hij geen verleden had als topvoetballer, was hij al lang weg. Zondag walst Feyenoord over de Eindhovenaren heen. Laat Cocu het eerst eens proberen bij Cambuur of Roda JC.

Stelling: De term ‘alternatieve geneeswijzen’ moet verdwijnen. Die wordt voornamelijk gebruikt bij middelen waarvan (nog) niet is aangetoond dat er een genezende werking vanuit gaat. Geneeswijzen zijn geneeswijzen, kwakzalverij is kwakzalverij.

Stelling: Gemeenten houden niet-mondige burgers ten onrechte voor de gek. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) wordt zo ver uitgehold dat zelfs een traplift via de rechter moet worden afgedwongen. Gemeenten zeggen tegen iedere aanvraag voor een hulpmiddel in eerste instantie nee. Arme burger – die moet zich door een woud aan regels wurmen en hoort dan dat hij maar moet verhuizen naar een aangepaste woning, liefst in een andere gemeente. Staat uw huis al te koop?

Stelling: Bouw onmiddellijk een brug tussen Schoonhoven en Langerak. Nu moeten mensen de Lek oversteken met een pontje. In 2013! Totaal onduurzaam. Een brugverbinding is goed voor de economie van het achtergestelde Groot-Ammers. De grandeur van Schoonhoven legitimeert een Erasmusbrug 2.0.

Stelling: Herstel het Sinterklaasfeest zonder te discrimineren. Sinterklaasavond vieren hoeft natuurlijk helemaal niet. Maar áls je het doet, doe het dan goed: wees lief voor elkaar. Dus ook voor buitenlanders.

Stelling: Er moet een wet komen tegen het verspreiden van zadelhoesjes. Je kent het wel: je haalt je fiets van het station, zit er opeens zo’n hoesje van een uitzendbureau of je hatelings-politieke partij over je zadel. Het is zonde van het materiaal en zet aan tot vervuiling: je hebt het niet nodig, dus gooi je het toch wel weg. Bovendien zitten de zadelhoesverspreiders ongevraagd aan andermans bezit: ze onteren je fiets.

Stelling: Verbied eten in de trein. Zit je lekker je next te lezen in de eerste klas, komt er zo’n aso naast je zitten met een zak patat. De coupé vult zich met frituurlucht – nog storender dan geklets in de stiltecoupé. Mensen stoppen niet uit zichzelf met eten. Verbied het.

Bijdragen van Margot Poll en Merlijn Kerkhof