Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Groningen

Een bord in de buurt van een pluimveebedrijf waar vogelgriep is geconstateerd, attendeert automobilisten op een vervoersverbod van pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel.
Een bord in de buurt van een pluimveebedrijf waar vogelgriep is geconstateerd, attendeert automobilisten op een vervoersverbod van pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Op een pluimveebedrijf in het Groningse Sint-Annen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Waarschijnlijk gaat het om de milde variant van de ziekte. De tienduizend legkippen op het bedrijf worden geruimd.

In een straal van ruim een kilometer rond het bedrijf in het dorp, ten noordoosten van de stad Groningen, is een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren en voertuigen die zijn bestemd voor het vervoer hiervan. Binnen het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

De H5-variant van de vogelgriep is niet dodelijk voor kippen. De dieren worden toch geruimd omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en wel dodelijke variant van de vogelgriep. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

    • Anouk Eigenraam