Vicepremier Egypte keert zich tegen inperking demonstratierecht

Screenshot van Facebookpagina van de Egyptische vicepremier, waarin deze de oproep doet aan de regering de demonstratiewet te herzien.

De Egyptische vicepremier Ziad Bahaa-Eldin heeft zich tegen de omstreden inperking van het betogingsrecht gekeerd, meldt persbureau AP. Bahaa-Eldin riep de regering via Facebook op de onlangs ingestelde demonstratiewet nog eens tegen het licht te houden.

De vicepremier schrijft op zijn pagina:

“Het is geen schande en het schaadt het aanzien van de staat niet om een wet te herzien die de kloof tussen de overheid en de jeugd slechts verbreedt.”

De omstreden wet verbiedt samenscholingen van meer dan tien personen zonder voorafgaande toestemming van de autoriteiten. Ook samenkomsten bij gebedshuizen of bijeenkomsten van politieke partijen die de autoriteiten beschouwen als een gevaar voor de openbare orde zijn taboe. Op overtreding staan fikse geldboetes of gevangenisstraffen. Mensenrechtengroeperingen zeggen dat de interim-regering met de wet iedere tegenstand wil smoren. Het leger zou er vooral op uit zijn de nog altijd tegenstribbelende Moslimbroederschap voorgoed het zwijgen op te leggen.

Heba Morayef van Human Rights Watch in Egypte zei in een interview in NRC gisteren tegen correspondent Gert van Langendonck:

“De hardheid van de politie is natuurlijk niet nieuw. Nieuw is wel dat de politie nu zijn gang kan gaan zonder dat zij de minste verantwoording moet afleggen. De nieuwe betogingswet is zo vaag geformuleerd dat zij naar believen toegepast kan worden, niet alleen om betogingen te verbieden maar ook om de organisatoren ervan te vervolgen.”

Afgelopen week werden veertien vrouwen onder wie zeven minderjarigen, veroordeeld omdat ze deelnamen aan een betoging. De represssie is daarmee volgens Morayef veel erger dan onder Mubarak:

“Dat ook de vrouwen van de Moslimbroederschap worden opgepakt, was onder Mubarak ondenkbaar. Het wil zeggen dat er deze keer geen limiet staat op repressie.”

Demonstranten raakten ook vandaag weer slaags met de oproerpolitie in Kairo. Foto Reuters / Stringer

Na de invoering van de wet gingen duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap de straat op om te ageren tegen de wet, maar betogingen werden door leger en politie met harde hand beëindigd. Afgelopen week kwam nog een student in Kairo om het leven bij een demonstratie. Vandaag gingen 130 medewerkers van de universiteit in Kairo de straat op uit protest tegen de dood van de student. Daarbij kwam het ook weer tot schermutselingen met de oproerpolitie.

Commissie begonnen met stemming over grondwet

Vandaag is de vijftigkoppige commissie, die de de Egyptische constitutie moet herzien, begonnen met een stemming over de definitieve grondwetstekst. De leden hebben de taak de omstreden grondwet te wijzigen, die werd ingevoerd door de in juli afgezette president Mohammed Morsi en zijn partij de Moslimbroederschap.

Leden van de grondwetscommissie buigen zich over de amendementen en herzieningsvoorstellen van de Egyptische grondwet vandaag en morgen. Foto AP / Amr Nabil

De grondwetscommissie moet het vóór dinsdag eens zijn over de 247 voorliggende amendementen. Vervolgens wordt het resultaat overhandigd aan interim-president Adly Mansour, die het aan het volk voorlegt. De grondwetscommissie vergaderde steevast achter gesloten deuren, maar de stemming wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie.

Er bestaan grote zorgen dat het leger onder de nieuwe grondwet te veel macht krijgt. Ook de mogelijkheid burgers voor een militair tribunaal te brengen is veel Egyptenaren een doorn in het oog. De invloed van de sharia, de islamitische wet, op de constitutie zou worden ingeperkt.

    • Anouk Eigenraam