Verenigde Staten gaan belangrijk deel Syrisch gifgas vernietigen

Een inspecteur van de VN eind augustus in Den Haag nadat monsters genomen op de plek van de gifgasaanval in de stad waren gearriveerd.
Een inspecteur van de VN eind augustus in Den Haag nadat monsters genomen op de plek van de gifgasaanval in de stad waren gearriveerd. Foto AP via OPCW / Henry Arvidsson

De Verenigde Staten gaan een deel van de voorraad chemische wapens van Syrië vernietigen op zee. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die toeziet op de vernietiging van het Syrische gifgas, vanochtend bekendgemaakt. De OPCW zegt dat 35 bedrijven hebben aangeboden te helpen bij het vernietigen van de rest van de wapens.

De VS hebben volgens de OPCW de technologie en de operationele en financiële middelen om een deel van het Syrische gifgas te kunnen vernietigen. Het gifgas wordt waarschijnlijk aan boord van het vrachtschip MV Cape Ray in de Middellandse Zee vernietigd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een mobiel systeem om chemisch materiaal te neutraliseren. Het gaat om een titaniumreactor die verhit water en andere chemicaliën gebruikt. Het systeem is ontwikkeld door het Pentagon maar nog nooit in de praktijk gebracht.

Volgens Amerikaanse functionarissen wordt het systeem op de MV Cape Ray gemonteerd. Het zal enige tijd kosten het schip in gereedheid te brengen en personeel te trainen. De functionarissen zeiden deze week tegen persbureau AP dat Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee waarschijnlijk voor een veiligheidsescorte zorgen. De VS hopen dat de operatie voor het einde van het jaar al kan beginnen.

EU-lidstaten bleken niet bereid gifgas te vernietigen

De Amerikanen hebben de OPCW het aanbod gedaan om diplomatieke, veiligheidstechnische en milieuproblemen bij de vernietiging van het gifgas te omzeilen. Vorige week bleek dat geen van de 28 EU-lidstaten bereid is het Syrische arsenaal op eigen grondgebied te ontmantelen. Eerder wees Noorwegen een verzoek van de hand: te weinig tijd, te weinig capaciteit, en de Noorse milieuwetgeving verbiedt de opslag van chemisch afval.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, die de ontmanteling van het Syrische gifgas leidt, vindt vernietiging binnen Syrië geen alternatief vanwege het gebrek aan veiligheid. Hierdoor dreigde de vernietiging van de chemische wapens vertraging op te lopen.

Vernietiging gifgas onderdeel deal VS-Rusland

De vernietiging van de Syrische gifgasvoorraad was de belangrijkste component van een akkoord dat de VS en Rusland twee maanden geleden sloten. Internationaal ontstond grote ophef nadat het regime van president Assad gifgas inzette bij een aanval nabij Damacus op 21 augustus. Daarbij vielen honderden doden. De VS dreigden Syrië aan te vallen, maar konden door Rusland worden overtuigd van de mogelijkheid van een diplomatieke oplossing.

    • Pim van den Dool