Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tweede Kamer eist opheldering ‘uitermate zorgelijk’ werk AIVD

Minister Ronald Plasterk (PvdA) komt door de nieuwste onthullingen over de AIVD steeds meer onder vuur te liggen.
Minister Ronald Plasterk (PvdA) komt door de nieuwste onthullingen over de AIVD steeds meer onder vuur te liggen. Foto ANP / Martijn Beekman

Vrijwel alle Tweede Kamerfracties, ook regeringspartijen VVD en PvdA, willen opheldering van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de bevindingen van NRC inzake de Nederlandse inlichtingendiensten. De PvdA, de partij van Plasterk, noemt die bevindingen „uitermate zorgelijk”, aldus Tweede Kamerlid Jeroen Recourt.

D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en CDA willen nader onderzoek; door de Kamer zelf dan wel door toezichthouder CTIVD. „Dit heeft alles weg van Van Traa II”, aldus Gert Jan Segers (CU), verwijzend naar de parlementaire enquête naar ontspoorde opsporingsmethoden van de recherche in de jaren negentig.

Ook de regeringsfracties betwijfelen de lezing van Plasterk dat de diensten zich bij het inbreken in internetfora, en het daarna verzamelen van persoonsdata van alle deelnemers, binnen de kaders van de wet hebben gehouden. „Ik snap dat je in zo’n forum wilt kijken”, aldus PvdA’er Recourt, een oud-rechter. „Ik kan me ook voorstellen dat je verder rondkijkt als je binnen bent. Maar op één verzoek de gegevens van alle deelnemers verzamelen lijkt mij een stap te ver.” Hij zegt de toelichting van Plasterk af te wachten voor een definitief oordeel. „Ik maak me er zorgen over.”

Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD) wijst erop dat inlichtingendiensten geen wettelijke bevoegdheid hebben ongericht kabelgebonden communicatie in te winnen. „Dus ik vraag mij af of dit nog binnen de wet valt.”

‘De minister heeft een groot probleem’

D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks willen een parlementair onderzoek en eventueel een enquête; het CDA wil nader onderzoek door toezichthouder CTIVD. „De minister heeft een groot politiek probleem”, aldus Ronald van Raak (SP). Gerard Schouw (D66) vroeg eerder al vooronderzoek. Hij wijst erop dat de PvdA dit afhield, tenzij zou blijken dat de diensten de wet overtreden. „De PvdA kan zich niet langer verschuilen”, aldus Schouw.

Hij voorziet grote problemen voor Plasterk. „De minister loopt op nauwe schoentjes, zoals de Belgen zeggen.”

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Nieuwe onthullingen #NRC/AIVD doet dingen die wettelijk niet mogen/D66 ziet noodzaak parlementaire enquete/minister Plasterk in problemen