‘Drie doden en tientallen gewonden na helikoptercrash Glasgow’

Agenten en brandweerlieden inspecteren de enorme schade als gevolg van de crash van een politiehelikopter op een pub in Glasgow. Foto AP / Andrew Milligan

Als gevolg van de crash van een politiehelikopter op een café in de Schotse stad Glasgow zijn zeker drie doden gevallen en tientallen gewonden. Dat meldde de BBC vanochtend op basis van bronnen. Eerder vanochtend maakte de politie bekend dat er 32 mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De politiehelikopter crashte gisteravond rond half elf lokale tijd op het dak van Clutha Vaults, een bekende pub in Glasgow waar op dat moment een concert gaande was. Verschillende functionarissen spraken in de uren na het ongeluk dat er mogelijk “meerdere” slachtoffers zijn. Alex Salmond, de premier van Schotland, twitterde vannacht al dat rekening gehouden moet worden met dodelijke slachtoffers:

Twitter avatar AlexSalmond FM Alex Salmond Rescue efforts in full operation. Given an incident of this scale we must all prepare ourselves for the likelihood of fatalities #Clutha

Reddingswerkers probeerden vannacht contact te zoeken met mensen die door de crash vast kwamen te zitten in de pub. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog onder of tussen het puin zitten. Meer dan honderd brandweerlieden waren vanochtend nog bezig zoveel mogelijk mensen te redden.

‘Mensen probeerden in paniek naar buiten te komen’

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. In een verklaring zegt de Schotse politie met meer details over het ongeluk naar buiten te komen zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

De BBC sprak met een ooggetuige, die in de pub aanwezig was toen de helikopter crashte. In de kroeg speelde op dat moment een band:

“Halverwege hun optreden klonk er wat leek op een grote explosie. Een deel van de ruimte werd bedekt door stof. We wisten niet wat er was gebeurd. We konden even niet bewegen, er was paniek en vervolgens mensen die probeerden via de deur naar buiten te komen.”

De Britse premier Cameron en de leider van de oppositie, Labour-voorman Ed Miliband, reageerden gisteravond via Twitter op het ongeluk:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron My thoughts are with everyone affected by the helicopter crash in Glasgow - and the emergency services working tonight.
Twitter avatar Ed_Miliband Ed Miliband Shocking news from Glasgow. All my thoughts are with those who have been injured.
    • Pim van den Dool