(Terug)kijken: de aankomst van prins Willem Frederik in Scheveningen

Sfeerbeeld van de historische landing van prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I, die op het strand van Scheveningen wordt nagespeeld in het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk.
Sfeerbeeld van de historische landing van prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I, die op het strand van Scheveningen wordt nagespeeld in het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Foto ANP / Valerie Kuypers

De viering van tweehonderd jaar koninkrijk is vanochtend in Scheveningen begonnen met het naspelen van de aankomst van prins Willem Frederik. Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin zette Willem Frederik, gespeeld door acteur Huub Stapel, vanochtend voet op het Scheveningse strand.

Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat de echte prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, aan land werd gebracht. De herdenking vormt de aftrap van de viering van het tweede eeuwfeest van het Koninkrijk der Nederlanden. Stapel werd bijgestaan door meer dan 650 figuranten die enthousiast met oranje doekjes zwaaiden.

Het aanvankelijke plan was de ‘prins’ te laten landen met een sloep, zoals tweehonderd jaar geleden ook gebeurde. Door de hoge golven werd dat niet veilig geacht, meldt persbureau Novum, en daarom werd de prins door de branding gevoerd met een zogeheten Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV). Figuranten droegen hem en zijn gevolg vervolgens naar een gereedstaande koets.

Op het strand werd de prins welkom geheten door ‘Jacob Pronk’, die hem achttien jaar eerder ook hielp met zijn vlucht voor de Fransen vanaf het strand. Na een korte toespraak zette Willem Frederik zijn reis voort.

Bekijk hier NOS-beelden van de landing van de prins:

Officiële aftrap jubileum later vanmiddag

Na de landing vertrok ‘prins Willem Frederik’ naar Plein 1813 voor een ceremonie. Hij werd begeleid door een grote stoet van onder meer studentenweerbaarheden, ruiters van de bereden brigade van de marechaussee en een detachement gardegrenadiers. Ook wordt met een historisch kanon een saluutschot gelost en vliegen F-16’s over.

De officiële aftrap van het jubileum vond plaats in de Ridderzaal, waar premier Mark Rutte een toespraak hield. In zijn speech ging hij in op “de maatschappelijke tegenstellingen” in het koninkrijk die “keer op keer overbrugd” zijn:

Behalve voor premier Mark Rutte was een rol weggelegd voor rapper Typhoon, actrice Halina Reijn en zangeres Ruth Jacott. Naast het koningspaar zijn ook prinses Beatrix en Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Bekijk hier een NOS-video met een stukje voorgeschiedenis over de landing:

Dag wordt afgesloten met koninkrijksconcert

De dag wordt afgesloten met het jaarlijkse koninkrijksconcert in het Circustheater, met optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Carel Kraayenhof en Jeroen van der Boom. Ook astronaut André Kuipers en wetenschapper Robbert Dijkgraaf leveren bijdragen. Ook daarbij is een grote koninklijke delegatie aanwezig.

Evenals de landing worden de bijeenkomst in de Ridderzaal en het koninkrijksconcert rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1. Het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk wordt gevierd met in totaal zes nationale evenementen. Het jubileum wordt afgesloten in september 2015.

In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid van de Fransen. Willem Frederik, de zoon van de laatste stadhouder, keerde op 30 november van dat jaar terug uit ballingschap uit Engeland en werd uitgeroepen tot soeverein vorst. In 1815 werd Willem Frederik ingehuldigd als koning der Nederlanden.

    • Pim van den Dool