Te veel betaald voor je advies? Terugvragen!

Als financieel adviseur zie ik veel mensen met een arbeidsongeschiktheidspolis van vóór 2013, die 17,5 procent provisie kost, soms wel 3.000 euro per jaar! Kun je eens uitleggen dat dat goedkoper kan?

Wat mag advies over je arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) kosten? Vóór 2013 betaalden veel zzp’ers en ondernemers ongemerkt 10 tot 20 procent van elke premie aan hun tussenpersoon. Een polis van 7.000 euro spekte de bemiddelaar dus met bijvoorbeeld 1.225 euro per jaar; aan een aov van 20.000 euro premie werd – en wordt! – jaarlijks zelfs zo’n 3.500 euro verdiend, zelfs als de adviseur geen fluit hoeft te doen.

Per 2013 heeft de wetgever korte metten gemaakt met onder meer de torenhoge provisies op aov’s. Dat heet het provisieverbod. Sluit je tegenwoordig een aov, dan betaal je voor advies en/of bemiddeling een afgesproken bedrag, bijvoorbeeld eenmalig 400 of 500 euro. Desgewenst sluit je een serviceabonnement van bijvoorbeeld 250 euro per jaar. Over het nut van het laatste zijn de meningen verdeeld.

Denk nu echter niet dat hoge aov-provisie niet meer bestaat. Over aov’s van vóór 2013 mogen tussenpersonen namelijk nog wel provisies vangen. Dat leidt tot schrijnende prijsverschillen. Als je op 31 december 2012 een aov sloot met 15.000 euro premie, dan betaal je jaarlijks pakweg 2.625 euro aan je bemiddelaar. Sloot je diezelfde polis op 1 januari 2013, dan ben je mogelijk eenmalig een paar honderd euro kwijt, een verschil van ruim tweeduizend euro per jaar.

Betaal ook jij te veel? Daar moet je werk van maken. Het eenvoudigste is je tussenpersoon te vragen om retourprovisie. Betaal je nu ongemerkt 1.500 euro provisie, vraag daarvan bijvoorbeeld 1.225 per jaar retour. Wil je adviseur dit niet, dreig dan met overstappen naar een provisievrije bemiddelaar (google op provisievrije aov). Soms heeft die overstap helaas haken en ogen. Je tekende bijvoorbeeld voor vijf jaar wegens een premiekorting, en je dekking blijkt bij contractbreuk te vervallen. Dat kan een probleem zijn als je wegens je leeftijd of een ziekte niet zomaar een andere polis krijgt. Misschien kun je daar via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KifiD), de rechter of je beroepsorganisatie iets aan doen.

Ben je echter jong en kerngezond, dan kun je mogelijk snel overstappen naar een betere, provisievrije polis. Sinds 2010 mag je verzekeringen na een jaar maandelijks opzeggen. Maak gebruik van je consumentenrechten. Ook dat hoort bij ondernemen.