Schoppen in het luchtledige

Vechten doet hij met passie. Vooral zonder tegenstander. De 52-jarige, in Iran geboren Rotterdammer Ata Alavi doet aan technical taekwondo. „Ik vecht altijd voor mijn land.”

Elke sporter weet het: je bent zelf je grootste tegenstander. Dat maakt technical taekwondo tot de moeder aller sporten. In de discipline van Ata Alavi staat de vechter alleen op de mat. De opdracht is om met de grootst mogelijke gratie in het luchtledige te schoppen. Schreeuwen is toegestaan.

De 52-jarige, in Iran geboren Rotterdammer treedt dit weekend met negentien Nederlandse titels in zijn bagage aan op het NK Freestyle. Intussen heeft Alavi ook in figuurlijk opzicht weleens het idee dat hij in het niets moet vechten. Voor allerlei topsportondersteuningsvormen wordt hij afgewezen: te oud. Terwijl hij toch degene is voor wie steeds maar weer de Nederlandse vlag wordt gehesen. „Ik vecht altijd voor mijn land.”

Of voor zijn collega’s: toen de Haagse buschauffeurs zeven jaar geleden staakten tegen de privatisering van het busbedrijf – op zich ook een gevecht in het niets – haalde Alavi de krant als de tramman die hangend vanuit het raam van Lijn 9 zijn solidariteit met de dieselcollega’s betoonde.

Heel soms krijgt hij iets terug: de Nederlandse taekwondobond („We zijn een land met veel talent, maar weinig sponsors”, zegt Alavi) gaf hem dit jaar na zijn bronzen medaille op het wereldkampioenschap een waardebon: tweehonderd euro. Hoeveel lucht zou hij daarvoor kunnen kopen?

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin