PSP-voorman Bram van der Lek (82) overleden

PSP Verkiezingscongres in de jaren 80. Links Andree Van Es, rechts partijvoorzitter Bram van der Lek.
PSP Verkiezingscongres in de jaren 80. Links Andree Van Es, rechts partijvoorzitter Bram van der Lek. Foto ANP / Hans Steinmeier

Het voormalige Kamerlid en PSP-voorzitter Bram van der Lek is gisteren in zijn woonplaats Dieren overleden, zo meldt het ANP.

Van der Lek was bij de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) fractievoorzitter in zowel de Eerste als Tweede Kamer en partijvoorzitter. Ook zat hij tot 1989 in het Europees Parlement. De bioloog was tot 1993 voorzitter van de Vereniging Milieudefensie. De PSP ging in 1991 op in GroenLinks.

De partij werd opgericht door mensen die zich niet thuis voelden bij de pro-Russische koers van de Communistische Partij van Nederland (CPN) of de pro-Amerikaanse koers van de Partij van de Arbeid.

Van der Lek maakte zich druk over milieuvervuiling

De partij had een aantal opvallende standpunten en pleitte in de jaren zeventig als enige partij voor afschaffing van de monarchie, het leger, de toenmalige veiligheidsdienst BVD en de ME. Ook wilde de PSP een einde maken aan de strafbaarstelling van pedofilie. Van der Lek sprak zich in 1975 in een uitzending van de NCRV-actualiteitenrubriek Hier en Nu uit voor het legaliseren van kinderporno.

Maar hij ageerde ook tegen kruisraketten en kerwapens in de jaren 80 en maakte zich druk over milieuverontreiniging, als een van de eersten in de politiek. Zo ondervroeg hij bewindslieden over tal van milieuonderwerpen, zoals over de mogelijke vestiging van een zwavelkoolstoffenfabriek in Amsterdam en over de aanleg van een oliepijpleiding in het Rotterdamse havengebied. De politicus was ook een van de eerste Kamerleden die nooit een stropdas droeg.